Sok online szakértő állítja manapság, hogy a linképítés ideje lejárt, de nem szabad bedőlni ennek a tévhitnek. A keresőmotorok egyik legfontosabb rangsorolási szempontja még ma is a linkszerkezet erőssége. A változás mindössze annyi, hogy régebben elég volt minél több külső linket szerezni, ma már azért jóval szofisztikáltabb módszereket kell használni. Közel sem mindegy, hogy milyen minőségű külső linkek mutatnak az oldalunkra, valamint az egyes linkek rangsorolásban betöltött szerepe is változott. A vállalkozásoknak így több lehetősége maradt: fizethetnek továbbra is minőségi SEO linképítés szolgáltatásokért, vagy házon belül is elkezdhetnek használni néhány egyszerű linképítés módszert.

1. Linképítés tipp: megkérni az ismerősöket, hogy linkeljék az oldalunkat

Mindenkinek van legalább néhány olyan ismerőse, aki rendelkezik weboldallal vagy bloggal. A barátaink minden bizonnyal szívesen feltüntetnek minket a partnerek között, cserébe pedig mi is elhelyezhetünk egy linket, ami az ő oldalukra mutat. Ezzel az egyszerű, de hatásos módszerrel el lehet érni, hogy a weblap minél hamarabb bekerüljön a Google indexelésbe.

2. linképítés tipp: részvétel a közösségi fórumokon

Rendszeresen lehet találkozni olyan blog kommentekkel, fórum hozzászólásokkal, ahol linkelnek egy-egy oldalt vagy cikket. Ha hasznos információt tartalmaz a link, akkor nem csak spam értéke lesz, de valós érdeklődőkből álló forgalmat is vezethet a weblapunkra. Ha egy fórumban vagy Facebook csoportban érdeklődnek a linképítési tippek iránt, bátran meg tudjuk osztani ezt a bejegyzést. Az érdeklődők így érdekes tartalmakhoz jutnak, mi pedig javítottuk egy kevéssel a link szerkezetet.

3. linképítés trükk: visszajelzéseket adni a szállítóknak, partnereknek

Mindenki szereti a pozitív véleményeket feltüntetni a weboldalán. Üzleti partnereink és szállítóink így nagyon boldogok lesznek, de cserébe mi is kapunk néhány értékes backlinket cserébe. Mi például a tárhely szolgáltatónkkal kezdtük, akiknek nagyon elégedettek voltunk a szolgáltatásával. A pozitív véleménnyel így mindenki nyert.

4. linképítés trükk: blogokat kell indítani

A sikeres linképítés projekteknek nélkülözhetetlen kelléke a blogolás. Ilyenkor értékes bejegyzéseket írunk külső oldalakon, ahonnan linkeljük az építeni kívánt weblapot. Néha hatalmas szerepe lehet a SEO sikerekben egy-egy olyan oldalnak mint a wordpress.com, blog.hu, vagy webnode.hu, hiszen nagyon magas DA pontszámokkal rendelkeznek ezek a site-ok.

5. linképítés tipp: vendégblogolás

A legtöbb vállalkozástulajdonos egyben mestere is a saját szakmájának. Ezt érdemes bizonyítani is a nagyérdemű előtt: nagyon jó alkalmat adhat erre egy-egy vendég blogbejegyzés szakmai hírportálokon. Néha nehéz bekerülni ezekre az oldalakra, de közel sem lehetetlen. Érdemes az újságírók fejével gondolkodni: ha sikerül kitalálni, hogy milyen tartalmakra (írások, kutatások, fotók, infografikák) fognak könnyen ráharapni, biztos a siker. A minőségi tartalomért cserébe pedig elvárható egy link elhelyezése.

6. linképítés tipp: említésből linket kérni

Talán a legegyszerűbb módszer új linkek szerzésére, ha elkezdjük feltérképezni az említéseinket a Google segítségével. Ha régóta jelen vagyunk a szakmában, akkor bizonyára lesznek olyan cikkek, ahol megjelenik a cégünk vagy nyilatkozóként mi magunk. Ilyenkor a legjobb, ha felvesszük közvetlenül a webmesterrel a kapcsolatot és megkérjük, hogy alakítsa linkké a korábbi szöveges említést.

7. linképítés tipp: felfedezni a versenytársak linkszerkezetét

Be kell vallanom, hogy ez azért már egy haladó linképítés trükk. Vannak olyan szoftverek, amelyek képesek leválogatni azokat a linkeket, amelyek egy-egy oldalra mutatnak. A legjobb szoftverek természetesen nem ingyenesek (gyakran évi 300-400 dollárt is elkérnek értük), de érdemes kipróbálni az ingyenes verziók előnyeit. A legelterjedtebb ingyenes szoftver a Moz Open Site Explorer eszköze.

Ha sikerül kideríteni, hogy a versenytársaink honnan szerezték a linkjeiket, könnyen mi is utánuk tudjuk csinálni lépésről lépésre.

8. linképítés trükk: kommenteljünk releváns cikkeket – de csak óvatosan!

Nap mint nap futok bele olyan írásokba, amelyek nagyon érdekesek és szívesen megosztanám én is a gondolataimat azzal kapcsolatban. Hihetetlennek tűnik, de ez is egy olyan alkalom, amit fel lehet használni linképítésre. A weblapok gyakran bekérik a weblapunk/blogunk címét is a név és komment mellé, így gazdagabbak leszünk egy újabb backlink-el. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a fórum linkek hatékonysága alacsony, valamint a túl sok fórum hivatkozás spam értékelést kaphat a Google-től.

9. linképítés tipp: sajtóközlemények

Történt valami érdekes a vállalkozásodban? Például új üzemet nyitottatok, megnyertetek egy uniós támogatást, meglátogatott titeket egy ismert ember vagy készítettek egy iparági kutatást. Ezeket az eseményeket nem szabad elszalasztani: szerezni kell minél előbb egy jó PR szakembert vagy legalább egy friss sajtólistát. A kiküldött közleményt pedig úgy kell megfogalmazni, hogy tartalmazzon legalább egy linket.

10. linképítés trükk: linkgyűjtő oldalak – de nem mindegyik!

A linképítő oldalak egyre inkább veszítenek a súlyukból SEO szempontból, de nem szabad teljesen temetni ezt a módszert sem. Előnye, hogy nagyon gyorsan lehet új linkeket szerezni a segítségével, azonban ha túl sok ilyen hivatkozás mutat az oldalunkra, könnyen spam listára kerülhetünk a Google-nél. A személyes véleményem, hogy akkor érdemes használni ezeket az oldalakat, ha egyedi szöveges leírást is megadhatunk és leellenőriztük egy SEO eszközzel a “spam-score” pontokat és biztonságosnak ítéljük.