A weboldal elindítása előtt a legfontosabb feladat a megfelelő tárhely szolgáltató kiválasztása. Kezdőként azonban nehéz átlátni a rengeteg ajánlat között, ezért a mai bejegyzésben a saját példám alapján bemutatom, hogy milyen érvek mérlegelése után választottam a DiMa.hu tárhely szolgáltatót.

A tárhely szolgáltató kiválasztása - Marketing21Tárhely szolgáltató kiválasztása lépésről lépésre

Nehéz eldönteni, hogy egy szolgáltató valóban jó-e, hiszen remek marketing anyaggal dolgozik a magyarországi cégek többsége. Ráadásul sok helyen lehet olvasni azt is, hogy ma már valójában nincs is tétje, hogy kinél bérel egy weblap tárhelyet. Arra ösztönzök azonban minden kezdő weblapkészítőt, hogy ne kockáztasson és alaposan mérlegelje a döntést!

 

1. Írd le a tárhely szolgáltatóval szemben támasztott elvárásaidat!

A tárhely igények mindig egyediek. Ha egy néhány oldalból álló céges bemutatkozó weblapra van szükséged, akkor várhatóan elegendő néhány GB méretű tárhely is. Ha egy nemzetközi értékesítésre specializált, több országban elérhető webshopot építesz, komoly szolgáltatóra és prémium csomagra lesz szükséged. A szolgáltatóválasztást az is befolyásolja, hogy várhatóan mennyi látogatója lesz az oldalnak, hiszen más infrastruktúra kell napi egymillió oldalletöltéshez és megint más napi 100 látogatóhoz.

2. Ismerd meg a cég megbízhatóságát és a vásárlói visszajelzéseket!

A cégeket ma már számos helyen lehet értékelni. Elérhetőek vásárlói visszajelzések a céges honlapon (a DiMa.hu rólunk írták rovata például itt), a közösségi médiában és a Google Cégem szolgáltatásban is. Ismerd meg és tanulj a többi fogyasztótól! Ha nagyon sok a rossz értékelés, érdemes elkerülni a céget, de persze egy-egy elégedetlen mindig akad (például a konkurencia kamu értékelése), így nem kell túlértékelni a negatív hozzászólásokat se.

3. Az alapcsomagon túl ismerd meg a bővített szolgáltatási lehetőségeket is!

Mindig gyanús, ha egy cég csak olcsó alapszolgáltatást kínál. Ilyenkor szólaljon meg a vészcsengő, hiszen könnyen kerülhetsz később olyan helyzetbe, amikor szükséged van extra szolgáltatásokra, de a kiválasztott cég nem is rendelkezik olyan képességgel. Ha rossz céggel szerződsz, később sok gond lesz a költöztetéssel.

4. Kínál a szolgáltató addon domain neveket a csomagban? Mennyibe kerül, ha később úgy alakulna, hogy szükséged lesz rá?

Az aldomainek nagyon hasznos kiegészítői egy-egy honlapnak. A blogodat elhelyezheted itt, vagy a cég különböző projektjeinek hozhatsz létre különálló oldalt. Ha a szolgáltató kiválasztásának pillanatában nem is érzed szükségét, később könnyen jól jöhet a lehetőség.

5. Nézd meg az árakat is, de…

Természetesen fontos, hogy jó ár-érték arányt képviseljen a csomag, amit megrendelsz. A tárhelyszolgáltatók azonban ma már annyira olcsóak, hogy nem érdemes filléreskedni. Elérhetőek minőségi csomagok évi 3.000 és 20.000 forint között, ami azt jelenti hónapra lebontva, hogy egy kávé árát se kell rákölteni. Nem érdemes néhány száz forint miatt egy olcsó és rossz minőségű szolgáltatót választani.

6. Kínál ingyenes kipróbálási lehetőséget a tárhely szolgáltató? Meg lehet nézni az admin panelt megrendelés előtt?

Nagyon sok cég kínál ingyenes kipróbálási lehetőséget akár egy-két hónapra is, azonban a legfontosabb, hogy az admin panelt le tudd tesztelni. Itt ugyanis látható minden olyan szolgáltatás, ami elérhető és azt is tudni fogod, hogy mennyire ügyfélbarát a kialakítás. A DiMA kiválasztásakor az ingyenes teszt tárhely kipróbálása volt az a pont, amikor eldöntöttem, hogy jó helyen járok.

7. A tárhely szolgáltató honlapján elérhetőek felhasználói segédletek és oktatóvideók?

A jó tárhelyek nem csak abban segítik az ügyfeleket, hogy eljussanak a vásárlásig, hanem utána is biztosítanak jó oktatóanyagokat. Rengeteg bosszúságtól és utánajárástól kímélheted meg magad, ha olyan szolgáltatóval szerződsz, amelyik valóban figyel a felhasználói élményre és a kezelőfelület megtanítására is.

8. Milyen kapcsolatfelvételi opciók vannak? Kizárólag e-mail, vagy élő chat és telefonos elérhetőség is adott?

Talán ez a legfontosabb pont a felhasználói élményt tekintve. Ha egy tárhely szolgáltató céggel csak e-mail útján lehet felvenni a kapcsolatot, akkor az ügyintézés nagyon körülményes lesz. Az egyik leginnovatívabb megoldás, ha a honlapján elérhető a chat funkció is, ahol automatikus a kapcsolat egy ügyintézőhöz. A rendelkezésre állás szintén nem mellékes: láttam már olyan szolgáltatót, ahol az ügyfélszolgálat napi 3 óra, a hét 4 napján…

9. Milyen gyors a weboldalak betöltési ideje?

Ugyan nem az egyetlen szempont egy weboldal gyorsasága kapcsán a szolgáltató minősége, de érdemes megnézni, hogy a keresőoptimalizálást támogatni fogja-e a tárhelyed. Ha gyakran belassul és pár száz felhasználót se bír el a szerver, akkor komoly gondban leszel. A Google méri a weblapok betöltési idejét és a gyorsabbakat rangsorolja előre.

10. Kínál a cég ingyenes extrákat? Például gyors CMS rendszer telepítést és ingyenes e-mail címeket?

Innentől minden extra csak hab a tortán. Kényelmi funkció, ha az admin panelen keresztül tudod telepíteni a CMS rendszered (például WordPress, Joomla, Drupal vagy Prestashop rendszert). A DiMa.hu 10 db ingyenes e-mail címet is biztosít, amihez ugyan nem jár SMTP szolgáltatás az alapcsomagban, de a Webmail felületen keresztül is használható. Az ilyen extra funkciók miatt érdemes alaposan mérlegelni, hogy kivel érdemes szerződést kötni!

Összefoglalva

A tárhely kiválasztásakor nem csak az árra kell figyelni. Nagyon fontos az ár-érték aránnyal és a saját egyedi igényeinkkel is tisztában lenni. Én egy olyan szolgáltatót kerestem, amelyik gyors kapcsolatot biztosít, így segíti a keresőoptimalizálást és teljes körű szolgáltatáscsomagot tudok megrendelni a szükségletek fokozatos emelkedésével. Mivel gyakran kell addon domain neveket használnom, ez is egy fontos szempont volt, valamint a szakmai megjelenés miatt az ajándék e-mail címek is jól jöttek. Végül a szolgáltatók ajánlatainak és árainak mérlegelése után a DiMa.hu tűnt a legjobb választásnak és a tesztrendszer kipróbálása után meg is rendeltem. Ekkor még nem tudtam sokat az ügyfélszolgálat minőségéről, de szerencsére itt is pozitív meglepetésben volt részem. Ha hasonló igényeid vannak, akkor bátran ajánlom a DiMa csapatát!