Az elmúlt hónapok talán legsúlyosabb adatvédelmi botránya a Cambridge Analytica nevű kis angol céghez köthető. Mint kiderült, a Cambridge Analytica rengeteg felhasználói adathoz jutott hozzá jogtalanul, majd felhasználta azokat az amerikai választási kampány során Donald Trum-ot támogatva. Az adatokat egy Facebook alkalmazásból szerezték meg, amelynek neve „This Is Your Digital Life”.

A politikai vetületeken túl komoly fejtörést okozott a Facebook vezetésének az is, hogy kiderítsék hogyan juthattak rendszerükön keresztül ennyi adathoz. A botrányban több tízezer magyar felhasználó is érintett. Ha korábban használtad a This Is Your Digital Life alkalmazást, akkor nagy valószínűséggel téged is érint az incidens.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem a Facebook kereskedett illegálisan az adatokkal. A rendszer sebezhetősége viszont egyértelműen megmutatkozott.

A Facebook közzétett egy oldalt, ahol leellenőrizhetjük, hogy használtuk-e korábban az alkalmazást (de könnyedén megnézheted az alkalmazások listájában is): https://www.facebook.com/help/1873665312923476?helpref=search&sr=1&query=cambridge

Mi szerencsére megúsztuk, de elég aggasztó, hogy ilyen könnyen hozzá lehet jutni személyes adatokhoz a Facebook-on keresztül. Minden bizonnyal a szabályok szigorodásához, a felhasználói adatok komolyabb védelméhez fog vezetni a botrány. Ugyanebbe az irányba mutat egyébként a GDPR rendelet is, ami egységes adatvédelmi irányelveket vezet be az EU-ban.

Ez az eset is rávilágított arra, hogy a 21. századi digitális világban milyen nehéz megvédeni személyes adatainkat. Azt tanácsoljuk, hogy mindig alaposan tanulmányozd át azokat az alkalmazásokat, amelyek hozzáférési engedélyt kérnek a Facebook adataidhoz. Érdemes csak megbízható alkalmazásokat használni, lehetőleg minél kevesebbet.

Ha részletesen is érdekel a Cambridge botrány, az Index cikkeiből itt többet is megtudhatsz.

Tetszett a bejegyzés? Olvasd el a marketing célok kiválasztásáról szóló írásunkat is!

Marketing eszközök a gyakorlatban

Ingyenes tanfolyam hírlevél feliratkozóknak 

✔️ 6 nap, 6 lecke

✔️ Hatékony, teljesítmény alapú kampányok

✔️ Gyakorlatban tesztelt, bevált módszerek

✔️ Haladó eszközök innovátoroknak

Sikeres feliratkozás: hamarosan küldjük az első leckét!