A tipográfia alapjai: betűtípusok, fogalmak

Szerző:

A tipográfia szó alatt a nyomtatott betűkkel foglalkozó szakmai területet értjük. Szinte minden ember találkozik vele napi szinten, leggyakrabban kinyomtatott, vagy képernyőn megjelenő szövegek formájában. A tipográfia szakterület azóta létezik mióta Gutenberg feltalálta a nyomtatást. Több száz év alatt rengeteget változott és fejlődött a tipográfia, de az alapjai továbbra is ugyanazok: esztétikus de célszerű betűképet alkotni.

Tipográfia főkép - Marketing21

A kortárs tipográfia

Amennyiben valaki nem egy elszigetelt civilizálatlan kultúrában él, bárhol találhat a környezetében tipográfiával kapcsolatos dolgokat. Plakát, újság, reklámtábla, weboldal, okostelefon alkalmazás: mindegyik tartalmaz tipográfiai elemeket. A legszembetűnőbb különbségeket a betűtípusok között találhatjuk. Ezeket a tipográfia területét jól ismerő szakemberek, grafikusok és designerek készítik.

A nyomtatás feltalálása óta hosszú évszázadok teltek el és rengeteg felületen megjelent a nyomtatott írás használata. Ezért több, változó szempontoknak is meg kell felelni a betűkép elkészítésekor. Például ha weboldalra tervezünk, általában nagyobb méretű betűket használunk, mint nyomtatásban. Ugyanez igaz, ha idősebb embereknek tervezzünk, mert egyszerűbb elolvasni a nagyobb szöveget a gyengébben látóknak. Ebből is látszik, hogyha nyomtatott betűkkel dolgozunk, előre el kell dönteni kik fogják elolvasni a szöveget és milyen felületen jelenik meg a betűkép. Komoly, hivatalos dokumentumokban nem használunk játékos, kreatívabb, de az általános formától eltérő betűket. Egy gyerekeknek készült, kevesebb szöveget tartalmazó mesekönyvben nyugodtan kísérletezhetünk különlegesebb betűtípusokkal.

Tipográfia alapjai - Betűtípusok

Betűtípusok, tipográfia

A tipográfia egyik legfontosabb, és legismertebb eleme a betűtípus. A betűk esztétikai megjelenésért felelnek. Évszázadok óta jelennek meg új betűtípusok, a számítógépek és az internet elterjedése óta pedig megszámlálhatatlan készült. Sokkal egyszerűbb lett az elkészítésük és alkalmazásuk is. Általában két főcsoportra osztjuk a betűtípusokat: serif (talpas) és sans serif (talpatlan) stílusú betűtípusokra, de ezen kívül is léteznek még csoportok például script, display, monospaced, slab.

Serif (talpas) és sans serif (talpatlan) betűtípusok

A talpas betűk kiegészítő elemeket, úgynevezett betűtalpakat alkalmaznak, míg a talpatlan betűk ezeket elhagyják és (általában) minél egyszerűbben ábrázolják a karaktereket. Ez a cikk például egy sans serif, azaz talpatlan betűtípussal jelenik meg. A serif betűk manapság kevésbé divatosak, főleg könyvekben találkozhatunk velük. Letisztultságuk miatt a 20. század második felében a sans serif betűtípusok terjedtek el.

Manapság a leggyakoribb talpatlan típusok közé tartozik a Helvetica, Arial, Futura, Gotham. Az Arial egyébként a Microsoft által elterjesztett ingyenes változat a Helveticára, míg a Gotham egy Futura alapú betűtípus. Gyakran találhatunk hasonlóságokat két betűtípus között, mivel ugyanazokat az alapokat és szabályokat követik. A legelterjedtebb talpas betűtípusok a Baskerville, Times New Roman és a Garamond.

Fizetős és ingyenes betűtípusok

Ha nagyon fontos, hogy egyedi módon jelenjen meg a tipográfiai anyagunk vagy a vállalatunk/márkánk arculata, érdemes betűtípust vásárolni. Ezt meg lehet tenni például a Fontshop (https://www.fontshop.com/), vagy a MyFonts (https://www.myfonts.com/) oldalon. A betűtípus vásárlás általában nem olcsó mulatság, ráadásul a licencelésnek is utána kell olvasni, mert rendkívül összetett szabályoknak kell megfelelni. Az esetek döntő többségében nyugodtan lehet ingyenes betűtípusokat is használni. A Google Fonts adatbázisában (https://fonts.google.com/) teljesen ingyenes és legális betűtípusokat lehet találni. Ezeket akár egy weboldalon vagy print anyagokban is fel lehet használni. Hasonlóan minőségi betűtípusokat lehet találni a Font Squirrel adatbázisában teljesen díjmentesen (https://www.fontsquirrel.com/).

Tipográfiai hiba a magyar abc karaktereivel

Ha magyar nyelvű szöveggel dolgozzunk, mindig olyan betűtípust kell használni, amelyben megtalálható az ékezetes betűk mindegyike, különben automatikusan egy másik betűtípussal fogja helyettesíteni a nem található betűket a program. Ez az egyik legnagyobb tipográfiai hiba, amit véthetünk. Arculattervezesnél, fontosabb grafikai anyagoknál, könyvtervezésnél érdemes grafikusra vagy legalábbis a tipográfiát jól ismerő szakemberre bízni a betűtípus kiválasztását.

Tipográfia fogalmak

A betűtípus természetesen csak a jéghegycsúcsa. Ezt vesszük észre először, de a tipográfia sokkal jobban kiterjedt szakmai ág ennél.

A legfontosabb általános tipográfiai szabályok:

  • olvashatóság
  • szövegértés
  • helyesírás
  • esztétika

Szövegszerkesztés

Szövegszerkesztésnek nevezzük azt, amikor a szöveg tartalmát és megjelenését formáljuk. Hosszú szövegek, például könyvek, magazinok, újságok esetében a szövegtördelést alkalmaznak, ami szöveghasáb belső elrendezésének a módosítását jelenti. Azaz az elválasztójelek, sorvégek, térközök esztétikai elrendezése. Szövegtördelés nélkül nem érdemes sorkizárt szöveget használni. Túl nagy vagy túl kicsi térközök jelennek meg. Esztétikailag és olvashatóság szempontjából is hátrányos az ilyen elrendezés. A szövegtördelést tipográfiában jártas szakemberek szokták elvégezni.

Egalizálás

Az egalizálás (angolul: kerning) a betűk közötti távolságot jelenti. A térközökhöz hasonlóan nem szabad, hogy túl közel, vagy túl távol legyenek egymástól a betűk. Hétköznapi szövegek esetében az általános programbeállítások is alkalmasak, nem feltétlenül szükséges túlzottan foglalkozni vele. Könyvtervezés, magazinszerkesztés, logók, reklámanyagok esetében viszont ez is fontos részlet lehet, ezért ez a feladat a grafikusra vagy tördelőre hárul.

Ligatúra

Kizárólag esztétikus szerepet tölt be a ligatúra, ami két betű összekapcsolását jelenti. Leggyakrabban az „fi” betűpárosnál alkalmazzák. Betűtípusokként változik, hogy található-e benne ligatúra és ha igen, mely betűpároknál. Monogram és tipográfiai logók esetében is közkedvelt a ligatúrák használata, mivel kreatív megoldásokra ad lehetőséget.

Iniciálé

Az iniciálé is esztétikai szerepet tölt be, talán ez az egyik legismertebb tipográfiai fogalom. A szöveg első betűjének kiemelését jelenti. A középkori kódexekben gyakran alkalmazták, igaz akkor még írásban, de a nyomtatás története során is gyakran előfordult. Manapság leginkább magazinokban fordul elő, nem ritkán hasonlóan a kódexekhez, illusztrált díszítéssel.

Bővebben a tipográfiáról és a betűtípusok használatáról

A cikk kisebb összefoglalója a tipográfia azon részeinek, amit laikusoknak is érdemes ismernie. Grafikusoknak, a grafikai iparág szakértőinek, szöveg és honlapszerkesztőknek érdemes a forrás hivatkozásait is átolvasni. Rengeteg tipográfiai szabály létezik, amit egyetlen cikkben nem lehetne összefoglalni. Minőségi és szakmailag elfogadott könyvek tömkelegét lehet találni a témában. Például:

  • Albert Kapr: 101 ​tétel a könyvtervezéshez c. könyve
  • Ellen Lupton: Thinking with Type c. könyve.

Fucsku Dávid, designer

Források:

Kíváncsi milyen betűtípus illik vállalkozásához? Érdeklődik az arculattervezés és márkaépítés iránt?

Ismerje meg arculattervezés szolgáltatásunkat!

Marketing eszközök a gyakorlatban

Ingyenes tanfolyam hírlevél feliratkozóknak 

✔️ 6 nap, 6 lecke

✔️ Hatékony, teljesítmény alapú kampányok

✔️ Gyakorlatban tesztelt, bevált módszerek

✔️ Haladó eszközök innovátoroknak

Sikeres feliratkozás: hamarosan küldjük az első leckét!