A SEA az online marketing része, az angol Search Engine Advertising rövidítése. Magyarul a keresőhirdetés elnevezést használják a szakemberek, de gyakran inkább az angol rövidítés jelenik meg a magyar nyelvű szakirodalomban is.

A SEA helye a marketing szakmában

Az online marketing egyik fontos részterülete a SEM (Search Engine Marketing), magyarul keresőmarketing. A SEM-nek pedig további két alkategóriája van:

  • a SEO (Search Engine Advertising): keresőoptimalizálás, mely az organikus találati helyezések javításával foglalkozik
  • és a SEA (Search Engine Advertisin): keresőhirdetés, mely a fizetett találatok közötti megjelenéssel foglalkozik, általában pay-per-click (PPC) hirdetési rendszereken keresztül

Hierarchkusan ábrázolva:

  • Marketing
    • Online marketing
      • SEM
        • SEA
        • SEO
      • SMM (Social media marketing)
      • Stb.

SEA fogalma, jelentése

A SEA célja, hogy hirdetéseket helyezzünk el a keresőmotorok találati oldalain. A SEA kampányokkal úgynevezett kulcsszavakat (keyword) célozhatunk meg. A hirdetésünk így csak akkor jelenhet meg, ha egy felhasználó beüti a megadott kulcsszót (vagy azzal közel azonos szót) a keresőbe.

A legnagyobb keresőmotor ma a Google, ráadásul Magyarországon a piaci részesedése közel 98 százalék, így gyakorlatilag itthon a keresőhirdetés a Google Ads kampányokat jelenti. Külföldön se sokkal változatosabb a piaci helyzet: a Google 90 százalék körüli részesedéssel évtized(ek) óta vezeti a piacot. A Microsoft Bing nevű keresője 5-6 százalékot, a Yahoo további 2-3 százalékot ér el. A magyar cégek így gyakorlatilag csak a Google-től vásárolnak keresőhirdetéseket, melyhez a Google Ads hirdetési platformot használják.

Miért olyan sikeres a keresőhirdetés?

Ez a hirdetési forma rendkívül népszerű a hirdetők körében, mivel a felhasználók a vásárlási döntéseik előtt nagyon gyakran végeznek keresést a Google-ben. Ráadásul a hirdetés rendkívül jól célzott, mivel a felhasználói szándék (beütött keresés) nagyon jól megmutatja, hogy éppen mi iránt érdeklődik a fogyasztó. A hirdetés tehát jókor van a legjobb helyen: csak azoknak jelenik meg, akik épp a cég termékei/szolgáltatásai iránt érdeklődnek.

A szuper célzási lehetőségnek köszönhetően nem kell tömegeket elérni a kampányokkal, elég csak azoknak hirdetni, akik a keresési szándékkal már kifejezték érdeklődésüket. A hirdetőknek ez rendkívül hatékonnyá és relatív olcsóvá teszi a hirdetési módszert.

Ráadásul a fogyasztóknak is kedvez ez a hirdetési módszer, mivel nem találják annyira zavarónak, mint egy banner hirdetést vagy Youtube reklámot. A Google Ads rendszere ugyanis azt is biztosítja, hogy a felhasználók csak releváns hirdetésekkel találkozzanak. Mivel az aktuális érdeklődési körnek megfelel a hirdetés, a felhasználó nem érzi tolakodónak a reklámot.

A Google Ads keresőhirdetések nagy előnye még a rugalmasság: a hirdető csak akkor fizet, ha valaki rákattint a hirdetésre és CPC (cost-per-click) alapon működik az elszámolás. A napi költségkeret rugalmasan állítható, így elköteleződés nélkül lehet hirdetni.

A keresőhirdetés nehézsége ugyanakkor, hogy magas szintű technikai tudás szükséges a profi kampányok beállításához és optimalizálásához. A laikus felhasználók nehezen tudják kezelni a kampányaikat és könnyen rossz irányba költhetik a marketing büdzsét. A legtöbb vállalkozás a Google hirdetéskezelést emiatt inkább kiszervezi online marketing ügynökségeknek. Mi a Marketing21-nél is ezzel foglalkozunk, egyéb hirdetési hálózatok mellett a Google Ads rendszerében is kezeljük ügyfeleink kampányait.

A SEA eredete

Az 1990-es években az online hirdetés gyakorlatilag a bannerfelületek értékesítését jelentette, ahol CPM (1000 megjelenésre jutó költség) árazták a hirdetéseket. Az első keresőhirdetési aukciót a GoTo.com futtatta le (a céget később a Yahoo vette meg), majd 2002-ben elindult a Google első szponzorált keresési aukciója. A Google árbevételének zöme még ma is a SEA-hoz köthető.

Felhasznált források: