Céges blog készítés: 6 ok, hogy még ma belevágj

Szerző:

Mindig kíváncsi voltál, hogy miért töltenek annyi időt még a legnagyobb versenytársaid is céges blog készítéssel? Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan használható egy marketing célú blog a vállalkozásod fellendítéséhez.

A blogok nagyon régóta itt vannak velünk, gyakorlatilag már az internet gyerekkorától kezdve, ezért könnyen azt hihetnénk, hogy a blog készítés egy elavult módszer, amivel már nem szabad foglalkozni. A valóság azonban az, hogy ez egy örökzöld marketing eszköz, amit elhanyagolni felér önmagunk lábon lövésével.

A probléma abban áll leginkább, hogy a legtöbb cég egyszerűen rosszul csinálja és nem a megfelelő célra használja ezt a céges kommunikációs felületet. A bloglás ugyanis akkor tud jól működni, ha egy olyan kidolgozott stratégia van mögötte, ami figyelembe veszi a célközönség összetételét, érdeklődési körét, valamint az alapvető keresőoptimalizálási elveket is. A bloglást érdemes a célcsoport megértésével kezdeni, majd pedig kulcsszókutatással folytatni.

Profi kivitelezés mellett a céges blog készítés növeli a weboldal forgalmát, segít felépíteni a márkaismertséget, valamint új lead-eket is tud generálni az értékesítő csapatnak. A blogról érkező új ügyfelek pedig igencsak jó hatással lesznek a vállalkozás árbevételére és nyereségére is. Tapasztalataink alapján azért nem vágnak bele a legtöbben, mert rendkívül időigényesnek gondolják például a fizetett hirdetésekkel összehasonlítva. Ebben ugyan van némi igazság, de a növekvő PPC kattintási költségek mellett érdemes rá áldozni akár házon belül, akár kiszervezéssel.

Céges blog készítés

A marketing vezérelt céges blog készítés pozitív hatásai

1. A blog készítés építi a megbízhatóságot és lojalitást

A céges blogok leggyakrabban tippeket és ötleteket adnak egy olyan témakörben, amivel a vállalat foglalkozik. Mi például marketingesek vagyunk, ezért a marketinghez többé-kevésbé kapcsolódó témákról írunk.

A tippeknek köszönhetően a blogoló szakértővé válik az olvasók szemében, és megmutatja, hogy valóban ért ahhoz, amivel foglalkozik.

Sokan tartanak attól, hogy a közzétett információból esetleg a versenytársak fognak tanulni és így piaci hátránnyá válik, de tapasztalataink alapján ezek általában hamis félelmek. A témában laikus felhasználókhoz kell szólni, meg kell válaszolni a felmerülő kérdéseiket, ők pedig hálásak lesznek a segítségért és felépül a szakértői márka.

2. A céges blog növeli a weboldal elérését

A blog készítés tagadhatatlanul egyik legnagyobb előnye, hogy a keresőmotorok is díjazzák. A hasznos információ egy olyan kincs, amit a Google algoritmusa is keres, és szívesen fogja megmutatni a keresőtalálatok között.

Modern marketing megoldálsok

Ha olyan jó tartalmakat készítünk, amelyek megválaszolják a vásárlók kérdéseit és a kulcsszó stratégiába is beleillenek, biztosan nem fognak elmaradni az eredmények. A weboldal előre kerül az organikus találatok között és egyre gyakrabban fogják látni a felhasználók a Google böngészése közben.

Gyakori hiba, hogy azonnal eladni akarnak a blogon is a vállalkozások, pedig a céges blognak nem kell feltétlenül értékesítő jellegűnek lennie. Épp az a szép a céges blogban, hogy – ellentétben például egy webshop termékoldalával – itt meg lehet célozni olyan kulcsszavakat is, amelyek mögött nincs vásárlási cél. Például, ha a céged bútorokat árul, akkor írhatsz egy bejegyzést a skandináv lakberendezésről: közvetlenül nem fogsz tudni értékesíteni a blogposzttal, de olyanok fogják olvasni, akiket érdekel a lakberendezés. Megismerik a márkád, esetleg bekerülnek a remarketing listádba, később pedig bátrabban fognak a szakértőtől vásárolni.

3. A márkaismertség növelésének is hatékony eszköze

Az eredeti és exkluzív tartalom képes kiemelni céged a szürkeségből és érdekessé tesz.

Gondolj bele a saját vásárlási folyamatodba: mielőtt megvennél egy új telefont, biztosan utána olvasol a témának. Termék összehasonlításokat böngészel, esetleg megnézel egy bemutató videót, vagy utána olvasol, hogy valóban jó-e az a kamera típus, amit a kinézett készülék tartalmaz.

Ez még nem a vásárlási pont, ekkor még csak az információgyűjtés zajlik. A márkáknak ekkor hatalmas lehetőségük van arra, hogy megszólítsák a fogyasztót a vásárlási döntést.

A döntés pillanatában a vevőnek több opciója lesz: vagy megveszi a készüléket egy ismeretlen webshopról, amiről még sose hallott; vagy közvetlenül azoktól, akik már bizonyították, hogy szakértői a témának. A vevők többsége a megbízhatóságot fogja választani, így nagyobb eséllyel fog az ismert helyről vásárolni.

4. Ajánlatkéréseket (lead-eket) szerezhetsz a marketing vezérelt bloggal

Ugyan a blogcikkek általában nem közvetlen értékesítési céllal készülnek, de így is alkalmasak arra, hogy új lead-eket generáljanak.

Az olvasóknak fel lehet ajánlani például egy ingyenes csaliterméket, vagy egy hírlevél feliratkozási opciót egy popup ablakban. Az ingyenes csalitermék után pedig már csak a sales funnel képességein múlik, hogy vásárló legyen az olvasóból.

Lead generálás marketing definíció

Különösen a külföldi oldalakat böngészve lehet látni ezt a hatékony technikát, ami általában az alábbi lépéseken vezet végig:

  • Az olvasónak megjelenik egy popup (például 30 másodperccel az oldalra érkezés után, vagy a kilépési szándék érzékelésekor)
  • Az olvasó kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot az ablakban, például egy ingyenesen letölthető eBook-ot
  • Feliratkozás után elindul az automatizált értékesítési folyamat, aminek a végén érkezik egy olcsó belépőtermék, például egy konzultáció

5. Fellendíti a közösségi média kommunikációt

A blogposztok nem csak a Google organikus találatai közül szerezhetnek látogatókat. A tartalmakat tovább lehet terjeszteni a közösségi média felületeken is. Ha jó a tartalom, rengeteg látogató fog érkezni például a Facebook vagy LinkedIn irányából is.

Ráadásul a blog készítés a közösségi média kommunikációt is színesíteni fogja! Végre nem csak unalmas promóciós üzenetek, vagy megosztott termékek jelennek meg az oldalon, hanem értékes és informatív tartalmak is.

Közösségi média marketing

Gyakori jelenség, hogy a blog megosztások az átlag posztok teljesítményének sokszorosát érik el: elkezdenek beszélgetni róla a követők, megosztják a saját oldalaikon és tömegével érkeznek a reakciók. Ez jó hatással lesz a közösségi oldal elérésére, ezért érdemes minden blogbejegyzés megosztani.

6. A blog készítés során megérted a vásárlóid igényeit

Talán nem annyira magától értődő haszon, mint a jól mérhető weboldal látogatószám, vagy a közösségi média reakciók, de a tanulásnak is az egyik legjobb módja a blogolás.

A blog írása során megismered azokat a keresőszavakat, amelyeket a vásárlóid használnak. Ezután válaszokat írsz nekik és utánanézel rengeteg olyan témának, amit egyébként nem biztos, hogy érintettél volna.

A blog megírása során pedig rendezed azokat a gondolatokat, amelyek előtte információ morzsaként voltak meg a tudatodban, így sokkal jobb leszel a saját szakmádban is.

Hihetetlenül hangzik ugye? Pedig talán ez a legnagyobb előnye a céges blognak: próbáld ki még ma és nem fogsz csalódni benne!

Néhány blog készítés tipp útravalónak

Ha már eldöntötted, hogy belevágsz, adunk öt tippet, amivel biztosíthatod, hogy ne legyen elfecsérelt idő a blogposztok megírása.

  • Ismerd meg a célközönséget az első blogposzt megírása előtt
  • Készíts kulcsszó stratégiát, így megismerheted, hogy mire kíváncsi a közönséged
  • Törekedj a minőségre, ne a mennyiségre: egy-egy jól eltalált blogposzt több eredményt hoz, mint 50 gyengébb tartalom
  • Inspirálódj, gyűjts forrásokat: a blogposztok megírása során nem kell feltalálni a spanyol viaszt. Nincs olyan téma, amivel még nem foglalkoztak volna a neten. Gyűjts információt, hozz be új tudást külföldről és add hozzá a saját tapasztalataidat, így jobb tartalmat fogsz gyártani, mint a versenytársaid.
  • Soha ne plagizálj: a forrásgyűjtés nem egyenlő a plagizálással. A forrásokat le kell hivatkozni, másolni pedig egyenesen tilos mind jogilag, mind SEO értelemben.

Felhasznált források:

Érdekel az online marketing? Magasabb fokozatba kapcsolnád vállalkozásodat?
Segítünk elindulni:

Jelentkezz marketing felmérés és tanácsadásra!

Marketing eszközök a gyakorlatban

Ingyenes tanfolyam hírlevél feliratkozóknak 

✔️ 6 nap, 6 lecke

✔️ Hatékony, teljesítmény alapú kampányok

✔️ Gyakorlatban tesztelt, bevált módszerek

✔️ Haladó eszközök innovátoroknak

Sikeres feliratkozás: hamarosan küldjük az első leckét!