A domain név egy angol szó, amely mostanra elfogadott szakkifejezés lett magyar nyelven is. Magyarosítva a „tartománynév” kifejezés is használható helyette.

Mi is az a domain név? A domain jelentése

A domain név egy IP cím (Internet Protocol Address) szöveges megfelelője és az internet egy meghatározott részét (tartományát) jelöli. Gyakran össze szokták keverni a weblapokkal, webcímekkel, de a jelentése azért nem teljesen egyezik.

A domain név célja, hogy könnyebb legyen megjegyezni egy honlapot vagy webes tartomány elérését, mivel a névnek megfeleltethető IP cím egy bonyolult és hosszú számsorozat lenne. Azzal, hogy az IP címeket nem kell megjegyezni, egyszerűbb az internet használata.

digitális marketing szakterületen belül a honlapok kapcsán találkozunk leggyakrabban a domain nevekkel. A honlapokhoz szükség van egy jó névre, amely megfelelően leírja a tartalmát és könnyen megjegyezhető a felhasználóknak. A jó domain nevek száma sajnos véges, rengeteget lefoglaltak már a webesek, ezért nehéz megtalálni az adott projekthez megfelelőt. A tartománynévnek egyedinek kell lennie, amit a DNS (Domain Name System) garantál.

domain név ötletekkel foglalkozó bejegyzésben számos tippet adunk azoknak, akik új honlap létrehozása előtt állnak.

A domain név részei

A domain neveknek több része van. Ezeket a részeket ponttal választjuk el és sorban visszafelé követik egymást:

  • TLD (Top Level Domain): másnéven a domain végződése, esetünkben a .hu
  • SLD (Second Level Domain): a domain márka része általában, esetünkben a marketing21

Azokat a domain neveket, amelyek az SLD előtt álnak, aldomain-nek nevezzük. Például ha mi a Marketing21-nél aldomain-en üzemeltetnénk blogot, akkor a blog.marketing21.hu lehetne az aldomain neve. Az aldomain különlegessége, hogy csak az eredeti domain név tulajdonosa regisztrálhatja.

A TLD típusai

A domain név lefoglalása előtt az első feladatunk annak az eldöntése, hogy milyen TLD-t választunk. Ha magyar nyelvű weboldalt készítünk elsősorban magyar célközönségnek, a .hu TLD-t érdemes választani. Egy nemzetközi projekthez viszont jó eséllyel a .com vagy a .org lesz a jobb választás.

  1. Country code top-level domain: hagyományos latin abc országkódos domain nevek, mint a .hu vagy a .ro
  2. Generic top-level domain: földrajzi helyhez és országhoz nem köthető domain TLD-k. Gyakran használják például a .edu-t oktatási intézmények, de ilyen a .org (szervezet), .gov (állam) is. A felhasználás célját nem mindig korlátozzák függetlenül attól, hogy mi volt az eredeti célja. A .com (commercial) korábban például kizárólag üzleti céllal volt foglalható, napjainkban viszont megkötés nélkül regisztrálható.

Így ellenőrizd, hogy szabad-e a kinézett domain

Érdemes a céged vagy a márkád indítása előtt meggyőződni a márkához tartozó domain név foglalhatóságáról.

Amennyiben magyar oldalt építész, a https://www.domain.hu/ oldalon lehet ezt megtenni. Kideríthető az is, hogy a kinézett domain név foglalt-e, illetve ha foglalt, a regisztrálónak is utána lehet nézni. Ha mindenképp szükséged van a domain-re, akár ajánlatot is lehet tenni a tulajdonosnak.

Érdemes a nemzetközi domain TLD-ket is figyelembe venni a márka elindítása előtt, nehogy később pereskedés legyen a vége. Mi a Marketing21-nél erre a https://www.name.com/domain/search weboldalt használjuk, de bármelyik nemzetközi domain regisztrátor keresője megfelelő.