Ha professzionális szinten akarunk foglalkozni a keresőoptimalizálással, elengedhetetlen a megfelelő SEO programok használata. A SEO szoftver piacon elérhető eszközök többek között kulcsszókutatásra, a versenytársak feltérképezésére, az oldalunkra mutató linkek vizsgálatára és a weboldalunkon észlelt hibák javítására is alkalmasak. A rengeteg ajánlat között nehéz kiigazodni, ezért cikkünkben bemutatjuk a legjobb keresőoptimalizálást segítő programokat.

Professzionális SEO eszközök

1. Ahrefs

Az Ahrefs a legnépszerűbb SEO szoftverek egyike. Az organikus keresési forgalmunk analitikus nyomon követéséhez kiváló választás lehet. Borsos ára miatt viszont nem árt átgondolni, hogy valóban erre az eszközre van-e szükségünk (a legjobban használható csomagok 399 és 999 dollár/hó áron érhetőek el, de a Lite és a Standard csomag ára is 99, illetve 179 dollár/hó).

Az Ahrefs leghasznosabb funkciói:

Site Explorer

Ezzel a funkcióval részletes beszámolót érhetünk el az új és elveszett linkekről, a hivatkozó domainek számáról és még horgonyszövegeket is felfedezhetünk. Segítségével a linképítő tevékenységünk hatékonyabbá válhat. Ráadásul az organikus forgalom és a fizetett forgalom mérésére, valamint a versenytársak keresőhirdetéseinek nyomon követésére is alkalmas.

Rank Tracker

Az oldalunkhoz kapcsolódó kulcsszavak helyezéseit tudjuk nyomon követnie ezzel az eszközzel. A változásokról értesítéseket kapunk a szoftvertől, hogy mindig naprakészek legyünk a pozíciókkal kapcsolatban. Továbbá a közel 3 milliárd kifejezést tartalmazó Keyword Explorer 2.0 bővítményben új kulcsszóötleteket fedezhetünk fel: listákat készíthetünk, mérhetjük a keresések mennyiségét és a kulcsszavakat versenyintenzitás szempontból is rangsorolhatjuk.

Site Audit

A weblap teljeskörű elemzését teszi lehetővé. Segítségével a SEO szempontból hibás oldalakat azonosíthatjuk és javaslatokat is kapunk a hibák javítására. A problémákat a rendszer priorizálja is, ezért azonnal láthatjuk, hogy hol érdemes elkezdeni a javítást.

Az Ahrefs képességeit még hosszan sorolhatnánk, hiszen ez egy teljeskörű SEO eszköz. A legnagyobb hátulütője a borsos ár: jól láthatóan nem a magyarországi átlagos projektmérethez illeszkedik a díjszabás.

2. SEMRush

Az Ahrefs nagy versenytársának számító SEMRush szoftver szintén univerzális SEO program, rengeteg hasznos funkcióval segíti a SEO szakértők munkáját. Az elérhető csomagok közül a Guru ára még viszonylag kedvező: az 50 projekt futtatására alkalmas csomagot 199 dolláros havidíjért vehetik igénybe a haladó felhasználók. A professzionális SEO szakértők viszont a 399 dolláros Business csomagból vagy a még drágább egyéni árszabású Enterprise lehetőségből választhatnak.

A SEMRush legfontosabb képességei:

Analytics Reports

Az Analytics Reports kiterjed minden fontos adatra, amire egy SEO szakértőnek szüksége van: rank tracking, organikus forgalom, linkszerkezet, kulcsszókutatás is a funkciók között szerepel. Ráadásul adatokat szerezhetünk a display, social és fizetett keresőhirdetések optimalizálásához is. A legnagyobb előnye mégsem ez a szoftvernek: a kifinomult versenytárselemzés teszi igazán hatékonnyá a programot. Könnyen utána járhatunk, mennyivel vagyunk lemaradva a versenytársainkhoz képest és fejlesztési ötleteket gyűjthetünk tartalmainkhoz.

Keyword Gap Analysis

Az egyik legjobban automatizált része a SEMRush-nak a Gap Analysis. Nincs más dolgunk mint megadni a versenytársak domain nevét, majd a rendszer kigyűjti a kulcsszó profilokat. Ebből kiderül, hogy a versenytársak mely kulcsszavakra optimalizálják a tartalmaikat és honnan szerzik az organikus forgalmukat. Az adatokat felhasználva mélyebb ismereteket szerezhetünk a célpiacról és célzottan kezdhetünk hozzá a minőségi tartalmak előállításához. Számtalan releváns kifejezést fogunk találni, amire még nem célzunk a weblapunkkal.

A magyar SEO szakértők szemszögéből azt is fontos tudni, hogy a legtöbb SEO eszköznek sajnos meggyűlik a baja a magyar nyelvvel. A SEMRush viszont magyar kulcsszókutatásra is alkalmas.

3. SEO Power Suite

SEO Power Suite a felsorolt Ahrefs és SEMRush szoftverekkel szemben egy 4 programból álló letölthető asztali alkalmazás. A díjszabásban lényeges különbség, hogy a PS nem havidíjas árazású program: a szoftverért egy egyszeri díjat kell fizetni (a Professional csomag jelenleg 299 dolláros áron szerezhető meg). A szoftver megvásárlása után 6 hónapig grátisz megkapjuk a frissítéseket, ezt követően viszont elő kell fizetni a Search Algo Update nevet viselő csomagra. A frissítések biztosítják a szoftver kompatibilitását a Google és más keresőmotorok rendszerével, ezért hosszú távon biztosan szükség lesz erre. Végeredményben itt is számolni kell rendszeres díjjal, de ennek összege jóval alacsonyabb (a Professional licenc esetében évi 180 dollár).

A SEO Power Suite-nek elérhető egy ingyenesen használható verziója is, aminek nincs lejárati ideje. A mentés funkciók viszont nem működnek ilyenkor, így minden alkalommal 0-ról kell felépíteni a projekteket.

A szoftver fő funkciói:

Rank Tracker

A kulcsszavak helyezésének feltérképezése elengedhetetlen feladat a keresőoptimalizálásban. A SEO PS esetében nem kell a plusz kulcsszavakért extra összegeket fizetni, tetszőleges mennyiségű kifejezést monitorozhatunk. A keresési rangsort bármikor lekérhetjük és megnézhetjük, hogy állnak a projektjeink. Az asztali alkalmazás hátránya, hogy a gépünk erőforrásait használja a szoftver és a pozíciók lekéréséhez vagy manuálisan kell elindítani a programot, vagy időzíteni kell lekérdezéseket.

SEO SpyGlass

A linképítés egy olyan SEO feladat, amit rengeteg energiát felemészt, ha nincs megfelelően megtervezve. A SpyGlass segít feltérképezni a versenytársak linkszerkezetét és megtalálja azokat az oldalakat, ahonnan hasznos lehet linkeket szerezni. A linkprofilunk egészségét is elemezhetjük segítségével és nyomon követhetjük a domain erősségének fejlődését is.

Website Auditor

A website auditor feltérképezi a honlapokat és megmutatja az esetleges hiányosságokat, beállítási hibákat. Megtalálhatod a hibás linkeket, lassan betöltődő tartalmakat, rövid vagy duplikált tartalmakat. A szoftver összeállít egy priorizált hibalistát, így a fontos módosításoktól haladhatsz az apró feladatokig.

A SEO Power Suite kedvező árazásának köszönhetően nagyon népszerű a hazai SEO szakemberek körében. A program talán kevésbé látványos, a lekérdezések pedig több emberi beavatkozást igényelnek, mint a SEMRush vagy az Ahrefs, de még így is professzionális SEO projekteket lehet felépíteni a segítségével.

Ingyenes SEO eszközök

1. Google Search Console

A Google ingyenes SEO eszközét minden szakértő ismeri. Ha a cél a kedvező organikus helyezés, mindenképp be kell kötni a honlapra. Legfontosabb funkciói:

 • Segít kijavítani a weblap hibáit
  A GSC használatával könnyebben tudatosíthatod a honlapod hibáit melyek a top helyezések elérése útjában állnak. Ráadásul a program e-maileket is küld abban az esetben, ha súlyos problémák lépnek fel az oldaladdal.
 • Elemzések, analitika
  Egyszerűen nyomon lehet követni a weblap teljesítményét a Google keresési hálózatán. Az adatokból kiderül, hogy milyen kulcsszavakra mely oldalak jelennek meg első helyen és hányszor jelent meg a weblap egy adott időszakban. Ehhez 16 hónapnyi részletes adatot használ fel a program, amit a Google Analytics fiókba is importálhatunk.
 • Indexelési kérelem és sitemap
  A GSC felületen indexelési kérelmet adhatunk le, így gyorsabban megjelenhetnek új tartalmaink a keresőben. Ráadásul a weblap oldaltérképét is leadhatjuk itt, így biztosak lehetünk benne, hogy megtalálta azt a Google.

2. Google Trends

Google Trends segítségével megismerhetjük a keresések idősoros dinamikáját, például a szezonális hatásokat vagy a divatos kifejezések fellángolását és lecsengését. Hogy tudod mindezt felhasználni SEO szempontból?

 • kulcsszókutatáshoz: megtalálhatod a kapcsolódó témaköröket
 • artalomgyártásban: összehasonlíthatod a trendszerűen felbukkanó témákat az általánosságban kedvelt tárgykörökkel
 • keresési szokásokhoz igazíthatod a tartalomírást: ha felfedezel visszatérő kifejezéseket, akkor előre tervezhetsz egy-egy új tartalmat

3. Google Ads kulcsszótervező

A kulcsszókutatásra mi lenne jobb eszköz, mint a Google saját fejlesztésű tervezője? Ráadásul a Google Ads fiókon belül ingyenesen használható a kulcsszótervező. Itt olyan kulcsszóötleteket találhatsz, melyekkel könnyebben megcélozhatod a közönségedet és a kapcsolódó tartalmakat is felfedezheted. Kifejezések és URL alapján is kereshetsz új kulcsszavakat, majd a releváns tartalmakat egy Excel fájlba exportálhatod.

4. Google Mobile Friendly Test

A Google programja abban segíti a weblap fejlesztőket, hogy mobilra optimalizálják az oldalakat. Egy 20-30 másodperces teszt segít kideríteni, hogy a Google mobilbarátnak látja-e az oldaladat, valamint javaslatokat is ad az esetleges problémák orvoslására.

5. Google Pagespeed Insights

A felhasználók manapság nagyon türelmetlenek. Ha egy weblap nem tölt be néhány másodperc alatt, biztosan elkattintanak. A Google sebesség ellenőrző eszköze segít megtalálni a hibákat és a betöltést lassító elemeket. A gyorsaság pedig SEO szempontból is előnyt jelent.

Összegzés

Jelenleg több tucat SEO tool áll rendelkezésünkre a felsorolt 5 népszerű szoftveren kívül. Számos kedvező díjazású és akár ingyenes program közül is válogathatunk. A cél, hogy mindig a számunkra legtökéletesebbeket találjuk meg, melyekkel gyorsan tudunk eredményeket elérni a projektjeinkben. Nem kötelező egyetlen szoftverre bízni honlapunk sikerességét, sőt! A legjobb, ha egyszerre több verziót is kipróbálunk és a tapasztalataink alapján döntjük el, melyiket is választjuk végül.