Az első és legfontosabb lépések egyike, amikor elindítunk egy honlapot, a domain név választás (a domain név jelentése bővebben itt). A tökéletes domain név megtalálása viszont nem egy egyszerű feladat. A domain szorosan összeforr a vállalkozás márkájával: tükröznie kell a tartalmat, amit felépítünk az oldalunkon, tükröznie kell a cégünk arculatát, ráadásul emlékezetesnek kell lennie. Írásunkban összegyűjtöttük a tökéletes domain név kiválasztásához nélkülözhetetlen 5 legfontosabb aranyszabályt.

A domain név választás lépései:

  1. Legyen rövid és egyszerű

A jó domain rövid és minél egyszerűbb. Nézzünk csak egy példát!  Magyar viszonylatban szépség témában az egyik legismertebb honlap a www.kremmania.hu. Ez a domain rámutat a lényegre, amitől a Krémmánia népszerű: a szerző már a webcímben leszögezi, hogy az oldalán a krémek és kozmetikumok rajongóihoz szól: szó lesz mindenről, ami a szépségápolással együtt jár. Emellett könnyen leírható és kimondható, ugyanis az emberek nem szeretik megjegyezni a bonyolult kifejezéseket.

  1. A kifejező domain név

Egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a kulcsszavak fontosságával. Érdemes észben tartani, hogy magasabb lehet a Google-ről érkező organikus forgalom, ha a domain név tartalmazza a megcélzott kulcssót. Tegyük fel, hogy az oldaladon Görögország gasztronómiáját szeretnéd népszerűsíteni receptekkel és leírásokkal. Ilyen esetben érdemes lehet például egy jellegzetes ételük nevét megragadni kiindulásként. Például www.tobbmintgyros.hu. Mutass rá az irányra, amit képviselsz, de légy kreatív!

A kifejező domain nevek azonban kockázatot is rejtenek. A domain névnek egyedinek kell lennie, hogy könnyen megkülönböztethető legyen más oldalaktól, cégektől. Például ha vállalkozásod duguláselhárítással foglalkozik, akkor hamarosan azt fogod tapasztalni, hogy a dugulaselharitas.hu domain már foglalt. Nem jó ötlet ilyenkor lefoglalni a dugulaselharitas.eu domaint, mert a két cég könnyen összetéveszthető lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a domain egyben a márkád is: utalhat a tevékenységedre, de egyedinek kell lennie.

  1. Egyedi, megkülönböztethető domain választása

Ha a versenytársakhoz hasonló domaint választasz, akkor a látogatók könnyen összetéveszthetnek. Ráadásul, ha másolni próbálsz, akkor nagyon rossz úton jársz, hiszen semmi újat nem fogsz nyújtani azokhoz képest, akik már előtted járnak. A találékonyság tehát az internet világában is megtérül.

A legnehezebb talán ennek a pontnak a teljesítése, hiszen rengeteg domain név és márkanév foglalt. Érdemes összeírni 7-8 lehetséges domain variációt, majd validálni az ötleteket. Alább összegyűjtöttünk három egyszerű lépést, ami garantálja, hogy egyedi domain nevet foglalj:

  • Az ötleteket érdemes egyesével beütni a Google keresőbe. Ha működik a célpiacodon könnyen összetéveszthető nevű versenytárs, érdemes elfelejteni domain ötletet.
  • Ha nem található működő cég, akkor is elképzelhető, hogy foglalt a domain neved. Ha .hu végződés preferált, a http://www.domain.hu/ oldalon lehet ellenőrizni.
  • Ha a kinézett domain az előző teszteken átment, már csak egy lépés van hátra. Elképzelhető – különösen nemzetközi elnevezés, angol nyelv esetén – hogy a kinézett domain védjegy oltalom alatt áll. Ebben az esetben a domain nevedet akár el is veszítheted, ha panaszt nyújt be ellened a védjegy tulajdonosa. Egy évekig épített weboldal esetében ez hatalmas érvágás lehet. Szerencsére az Európai Unióban bejegyzett védjegyeket bárki böngészheti az EUIPO adatbázisában. Ha a kinézett domain név nem ütközik védjegy oltalomba se, nyugodtan használhatod.
  1. Domain név kiterjesztés (.hu, .com)

A kiterjesztés kiválasztása attól függ, hogy hol található a célközönséged. Ha vállalkozásod Magyarországon fog működni, akkor a legjobb döntés egy .hu kiterjesztés. Ha célközönséged nemzetközi, akkor a .com a legjobb.

Szabad domain nevet találni nem könnyű, ezért létrejött számos alternatívnak számító domain végződés, például a .net, a .org vagy a .eu. Ennek ellenére javasolt megmaradni a hagyományos végződéseknél az egyediség érdekében. Ha a domain nevednek egyedül a kiterjesztése tér el a versenytársadtól, akkor sajnos könnyen összetéveszthető leszel. Ez pedig biztosan ártani fog a márkádnak.

  1. Mire jók a domain név generátorok?

Meglehetősen sok olyan site van szerte az interneten, amelyek a legnépszerűbb trendek alapján néhány kulcsszóból összeillesztenek lehetséges domain változatokat. Az egyik legismertebb a www.nameboy.com. Gépelj be párat az ötleteidből és nézd meg az eredményeket! Jó tudni, hogy ezek az oldalak elsősorban angol nyelven működnek megfelelően.

Kiindulásként gyűjthetsz ilyen oldalakról is ötleteket, de érdemes elsősorban a saját kreativitásodra támaszkodni. Ne feledd, a név generátor oldalak nem ismerik a domain mögötti tartalmat. Neked viszont az a célod, hogy a választott domain név a márkád tükrözze.

Szerző: Somogyi Zsófia – copywriter, SEO szakértő