Ma már az Insta live-ok, Reel-ek, YouTube streamingek és egyéb videós tartalmak a legnépszerűbb formátumok közé tartoznak. De azért ne gondold, hogy a blogolás haldoklik! Az affiliate marketing például a mai napig a bloggerek egyik fő pénzszerzési eszköze. De mit is jelent pontosan a kifejezés, és hogyan működik ez az egyszerű marketing eszköz? Cikkünkből megtudhatod.

Affiliate marketing jelentése

Affiliate jelentése

Az „affiliate” egy angol kifejezés és több jelentéssel is bír. Marketing szempontból a „kapcsolatot létesít” és „összeköttetésben/kapcsolatban van” jelentése fontos. Emiatt kapta ez a marketing módszer az elnevezést.

Hogy működik az affiliate marketing?

Az affiliate marketing során két résztvevő együttműködésével zajlik a marketing tevékenység. Ebben az együttműködésben természetesen mindketten jól járnak. Az egyik fél egy cég vagy vállalkozás, aki a szolgáltatását vagy termékeit szeretné népszerűsíteni. A másik pedig egy blogger vagy tartalomkészítő, aki pénzért cserébe megemlíti ezt a szolgáltatást vagy terméket bejegyzéseiben, és gyakran a cég weboldalára mutató linkeket helyez el a cikkben.

A blog cikkek írója ezt megteheti úgy, hogy akár a teljes cikk az adott termékről szól. De választhatja azt a módszert is, amikor egy érdekes témában megírja a bejegyzést, és szinte észrevétlenül csempészi bele a reklámozni kívánt szolgáltatást mint saját ajánlását. Természetesen ahhoz, hogy a módszer működjön, fontos, hogy az adott vállalkozás egy népszerű bloggert válasszon, akinek a bejegyzéseit sokan olvassák.

Előnyök

Az affiliate módszer tehát mind a blogger, mind pedig a vele együttműködésben lévő cég számára jár bizonyos előnyökkel.

Költséghatékony a cégnek

Az affiliate marketing egyike a legköltséghatékonyabb online marketing stratégiáknak. Általában a vállalkozás csak akkor fizet, ha az affiliate partner eredményeket ér el, azaz eladásokat generál. Ez azt jelenti, hogy a marketingkiadások nyomon követhetők és könnyen mérhetők, így a cég pontosan tudja, mennyit költ az eredmények elérésére.

Könnyű kezelhetőség

Az affiliate marketing programok könnyen kezelhetők és követhetők online platformokon keresztül. A blogger könnyen hozzáférhet a különböző marketingeszközökhöz, nyomon követheti a teljesítményt, és megtekintheti a kifizetéseket. Ugyanakkor a vállalkozás is könnyedén hozzáférhet az egyes affiliate partnerek teljesítményéhez és hatékonyan optimalizálhatja a kampányokat.

Globális elérés

Ez a marketing módszer lehetővé teszi, hogy a vállalkozások globális piacokra is eljussanak, anélkül hogy komoly erőforrásokat fektetnének ebbe. Az affiliate partnerek világszerte promótálhatják a termékeket és szolgáltatásokat, így növelve a potenciális vevők körét.

Hosszú távú kapcsolatok

Az affiliate marketing hosszú távú kapcsolatok kialakítására is lehetőséget ad. A vállalkozások és a bloggerek közötti együttműködés során kialakuló kölcsönös bizalom hozzájárulhat ahhoz, hogy mindkét fél hosszú távon is lojális maradjon egymás iránt, és közösen, aktívan részt vegyenek a promóciós tevékenységekben.

Vannak hátrányai?

Mint minden marketing stratégia, az affiliate marketing sem mentes a kihívásoktól és árnyoldalaktól.

Kontrollvesztés

Az affiliate marketing során a vállalkozások kevésbé tudják kontrollálni azokat a módszereket, amelyekkel a blogger a termékeket népszerűsíti. Ez néha oda vezethet, hogy a vállalkozások nem elégedettek azzal, ahogyan az affiliate partnerek képviselik a márkát vagy kommunikálnak a termékekről.

Fake affiliate-ek és csalás

Ez a marketing módszer kockázatot hordoz a hamis bloggerek vagy csalások miatt. Egyes esetekben előfordulhat, hogy az affiliate partnerek manipulálják a kattintásokat vagy egyéb tevékenységeket a jutalék megszerzése érdekében, ami végül nem mindig vezet valós eladásokhoz.

Teljesítményalapú jutalékrendszer

Az affiliate marketing jutalékai általában teljesítményalapúak, tehát a bloggerek csak akkor keresnek pénzt, ha az általuk hozott forgalom eredménye eladáshoz vezet. Ez a cég számára előny lehet, mert ösztönzi a bloggereket, hogy hatékonyan és eredményesen promótálják a termékeket vagy szolgáltatást. A blogger viszont könnyen hoppon maradhat, ha a cég termékei nem elég érdekesek.

Jutalékok költségei

Bár az affiliate marketing általában költséghatékony, a jutalékok bizonyos esetekben jelentős költséget jelenthetnek a vállalkozásoknak, különösen ha magas jutalékot kell fizetni minden eladás után. Ez a költség növekedhet, ha a bloggerek magas forgalmat generálnak.

Konkurencia az affiliate partnerek között

Az affiliate marketing világában a blog cikkek írói gyakran ugyanazokat a termékeket vagy szolgáltatásokat népszerűsítik. Ez vezethet egyfajta versenyhelyzethez egymás között, és néha akár a termékek árversenyéhez is.

Függőség az bloggerektől

Az affiliate partnerektől való túlzott függőség kiszolgáltatottá teheti a vállalkozásokat. Amennyiben a blogger hirtelen csökkenő teljesítményt mutat, vagy kiválik a programból, a vállalkozásoknak nehézségeik lehetnek a forgalom fenntartásában.

Adatbiztonsági kockázatok

Az együttműködés során a vállalkozásoknak meg kell osztaniuk bizonyos adatokat a bloggerekkel. Ez pedig kockázatot jelenthet adataik biztonságára, különösen, ha azok nem alkalmaznak megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Affiliate marketing tippek

Affiliate marketing Magyarországon: tippek kezdő bloggereknek

Válaszd ki a megfelelő szegmenst! – Keresd meg azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyek kapcsolódnak a blogod témájához. Mindenképp olyan cégeket keress, akiknek termékei vagy szolgáltatása érdekes lehet a célközönséged számára.

Készíts minőségi tartalmat! – A minőségi tartalom a kulcs a blogolásban. Olyan értékes, informatív és hasznos bejegyzéseket készíts, amelyek vonzzák az olvasókat. A jó tartalom hozzájárul a blogod hitelességéhez és növeli az olvasottságot.

Regisztrálj affiliate programokba! – Csatlakozz különböző affiliate programokhoz, amelyekben blogger és vállalkozás egymásra találhat. Keresd meg azokat a vállalatokat, amelyeknek van partnerprogramja, és jelentkezz be hozzájuk is. Például, az Amazon Associates, ShareASale, vagy CJ Affiliate népszerű platformok lehetnek.

Válaszd ki a megfelelő termékeket vagy szolgáltatásokat! – Figyelj arra, hogy az általad választott termékek vagy szolgáltatások valóban relevánsak és értékesek legyenek a közönséged számára. Emellett csak olyan termékeket ajánlj, amelyeket magad is használnál, hiszen így hitelesen tudsz írni róla.

Helyezd el az affiliate linkeket stratégiailag! – Használd az affiliate linkeket természetesen a tartalmaidban. Ne vidd túlzásba a linkek számát, és ne legyél velük tolakodó. Próbáld meg olyan módon elhelyezni őket, hogy a olvasók számára értékes ajánlásnak tűnjenek.

Írj bejegyzéseket a termékekről vagy szolgáltatásokról! – Készíts kifejezetten olyan bejegyzéseket is, amelyek bemutatják és ajánlják az adott termékeket vagy szolgáltatásokat. Ezekben a bejegyzésekben részletezd, hogy miért érdemes ezeket választani, és ossz meg saját tapasztalatokat.

Használj egyedi nyomkövető kódokat! – Az affiliate programok általában egyedi nyomkövető kódokat biztosítanak számodra. Ezek segítségével nyomon követheted, melyik link hozza az eladásokat vagy konverziókat. Figyelj oda arra, hogy minden affiliate linkedhez rendelj egyedi kódot.

Aktívan promótáld a termékeket! – Az affiliate marketing nem csak arról szól, hogy linkeket helyezel el a blogodon. Aktívan népszerűsítsd a termékeket a közösségi média platformokon, e-mailben, és minden olyan csatornán, ahol jelen vagy. A személyes ajánlások és vélemények nagyon hatékonyak lehetnek.

Értesülj a jogi követelményekről! – Néhány országban és területen jogszabályok szabályozzák ezt a módszert, különösen az átláthatóságot illetően. Győződj meg róla, hogy betartod ezeket a szabályokat, és jelezd, hogy a tartalmad affiliate linket tartalmaz.

Keress kapcsolatokat az iparágban! – Építs kapcsolatokat az iparágban résztvevő szereplőkkel. Ez lehetővé teszi számodra, hogy könnyebben megszerezd az affiliate partneri lehetőségeket, és akár exkluzív ajánlatokhoz is juthatsz.

Fordulj hozzánk bizalommal!

A vállalkozók és cégtulajdonosok számára számos egyéb marketing eszköz létezik még termékeik vagy szolgáltatásaik népszerűsítésére, vásárlók és ügyfelek szerzésére. Csapatunkra számíthatsz hirdetéskezelésben, organikus forgalom növelésében, közösségi média oldalkezelésben, de akár marketing tanácsadás szolgáltatásunkat is igénybe veheted, ha segítségre van szükséges a megfelelő marketing eszközök kiválasztásában.

Szerző: Zoltán Eszter, content marketing szakértő