A honlapok létrehozásának mindig van valamilyen meghatározott célja: szeretnénk, ha könnyebben megtalálnák a vásárlók az offline értékesítési pontjainkat, vagy a potenciális ügyfelek megadnák az elérhetőségüket. Gyakran ráadásul közvetlen értékesítési célokat is szolgálnak a weblapok (webshop). Bármi is legyen a honlap rendeltetése, az elért eredményeket előbb-utóbb minden honlaptulajdonos látni szeretné. A Google Analytics egy nagyon felhasználóbarát eszköz, amiért ráadásul fizetni se szükséges. Aki valaha kísérletezett a program beállításával, tudhatja, hogy a JavaScript követőkód elhelyezése a honlap minden egyes aloldalán és bejegyzésében időigényes feladat. Ráadásul a kézzel végzett munka mindig magában hordozza a hiba lehetőségét is. Szerencsére számtalan bővítményt lehet telepíteni (többségét ingyenesen vagy freemium modellben), ha olyan elterjedt CMS rendszerben készült a honlap, mint a WordPress.

A legjobb WordPress bővítmények Analytics-hez

1. MonsterInsights: Google Analytics (korábban Yoast)

Ez a remek kis bővítmény elérhető ingyenes és prémium formában is. Rendkívül egyszerűen lehet telepíteni, gyakorlatilag az első lépéstől az utolsóig mindenben segítenek a leírások. Felhasználóbarát megoldás, hogy a WordPress vezérlőpulton azonnal elérhetővé válnak az adatok, így csak akkor kell megnyitni a Google Analytics oldalt, ha részletesebb vagy jobban szegmentált statisztikákat szeretnél látni. Olyan összetettebb elemzési lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint a 404 hibák feltérképezése, így a felhasználói élmény javításában is segítségedre lesz.

Felhasználói értékelés: 3,9/5 (365 visszajelzés)

Link letöltéshez

2. Google Analytics WD

Ez a bővítmény is rendkívül egyszerűen használható. A program minden alapvető Analytics jelentést tartalmaz, ami a weblap forgalomméréséhez szükséges. Az ingyenes verzió  csak korlátozott lehetőségeket nyújt, például az e-kereskedelmi modul, Adwords és AdSense adatok megtekintéséhez elő kell fizetni a 30 dollárnál kezdődő verziókra. Mindenesetre megéri vetni egy pillantást erre a programra is!

Felhasználói értékelés: 5/5 (28 visszajelzés)

Link letöltéshez

3. WP Statistics

A WP Statistics az előzőeknél könnyedebb program. Jó választás lehet, ha nem szeretnél a WordPress felületen mélyebb elemzéseket látni, de a webanalitika alapjaira azért itt is számíthatsz. Előnye, hogy lehet exportálni adatokat többféle fájltípusba, így az adatok külső használata esetén ideális választás.

Felhasználói értékelés: 4,3/5 (212 visszajelzés)

Link letöltéshez

4. Analytify

Az Analytify mostanában kezd nagyon népszerűvé válni, hiszen értékes adatokat nyújt a bejegyzések és oldalak statisztikáiról. Nagyon egyszerűen kezelhető, mivel ahelyett, hogy a megszokott Google Analytics struktúrát követné, mindent egy oldalon mutat be. Remélhetőleg hamarosan olyan bővítmények is meg fognak jelenni hozzá, mint az e-kereskedelmi modul támogatása.

Felhasználói értékelés: 4,7/5 (26 visszajelzés)

Link letöltéshez

5. WP Power Stats

A Power Stats különlegessége, hogy önerőből működik, nincs kapcsolatban a Google Analytics programmal. Számos beépített funkcióval rendelkezik, hogy mérni tudd a weboldalad teljesítményét, valamint szűröket is beállíthatsz itt. Ha nem szeretnél bajlódni a Google Analytics regisztrációval, megfelelő megoldást jelenthet ez a bővítmény.

Felhasználói értékelés: 4,1/5 (37 visszajelzés)

Link letöltéshez

Természetesen a WordPress motorhoz számtalan további bővítmény is rendelkezésre áll, amiket érdemes feltérképezni. Sokan ismerik és szeretik például a Google Analytics Dashboard for WP bővítményt is. A letöltések száma néha félrevezető ugyan (hiszen az új programok kevesebb felhasználóval rendelkeznek), de az értékelésekre és visszajelzésekre érdemes időt szánni.