A Facebook hirdetések létrehozása során rengeteg lehetőséget ajánl fel a tech óriás és minden apró lépés egyben egy buktató is. Cikkünkben a kezdőknek segítünk eligazodni a számtalan lehetőség között és felhívjuk a figyelmet a leggyakrabban előforduló hibákra.

Kétségtelen, hogy a közösségi média marketingben határtalan lehetőségeink vannak, a Facebook pedig a legjobb csatorna a social media világában: Akár 2,7 milliárd aktív felhasználót szólíthatunk meg hihetetlenül pontos célzási lehetőségekkel. Ugyanakkor a hirdetéskezelő felület rendkívül összetett, ezért mérlegelni kell, hogy önállóan próbálkozzunk vagy vegyük igénybe egy Facebook hirdetéskezeléssel foglalkozó ügynökség segítségét.

Ha segítség nélkül szeretnél belevágni, segítünk megismerni az alapokat, de a bejegyzés akkor is hasznos lesz, ha szeretnéd megérteni, hogy az ügynökséged milyen módszerekkel dolgozik.

Facebook hirdetések létrehozása megfontoltan

A Facebook hirdetések létrehozására is igaz, hogy nem szabad átgondolatlanul belevágni. Jól hangzik, hogy néhány perc alatt „össze lehet kattintgatni” egy kampányt, de az ilyen kísérletek gyakran csalódást keltő eredményeket hoznak. Mielőtt egyáltalán megnyitnánk a hirdetéskezelőt, érdemes néhány alapvető kérdést feltenni magunknak:

 • Mi a kampányunk célja? Mikor tekintünk sikeresnek egy Facebook hirdetést?
 • Milyen üzenettel szólítsuk meg a célközönségünket?
 • Kiket szeretnénk elérni az üzenetünkkel, milyen emberek tartoznak a célközönségünkbe?
 • A célközönség, az üzenet és a célunk jól igazodik egymáshoz?

Ha ezekre az alapvető kérdésekre tudjuk a választ, már egy hatalmas lépéssel közelebb vagyunk a hatékony Facebook reklámkampányokhoz.

Megjegyzés: a hirdetéskezelő megnyitása előtt még egy fontos technikai feladatunk van. El kell olvasni a hirdetési szabályzatot, mert nagyon könnyen letiltja a rendszer a hirdetési fiókot.

Facebook hirdetés vagy organikus elérés?

Indulás előtt érdemes megismerni az organikus és a fizetett elérés közötti különbséget, mivel nem kell azonnal a bankkártyához nyúlnunk, ha eredményeket szeretnénk elérni.

 • Organikus elérésről beszélhetünk olyankor, amikor például posztokat vagy sztorikat teszünk közzé a cégünk oldalán. A követőink egy része látni fogja ezeket az üzeneteket akkor is, ha nem költünk egy fillért se.
 • Fizetett eléréshez viszont Facebook hirdetéseket kell indítanunk. A hirdetéseket a Facebook jól láthatóan elkülöníti az organikus tartalmaktól: az oldal neve alatt megjelenik ilyenkor a „Sponsored” felirat.

Az organikus posztok előnye, hogy nem kell fizetni a megjelenésért és a követőink szeme előtt tudunk maradni. Sajnos nagyobb tömegek elérésére viszont alkalmatlan ez a módszer, mivel csak azoknak jelenhet meg a poszt, akik korábban bekövették az oldalunkat. Ráadásul a követőinknek is csak egy kis része fogja látni a posztot és a Facebook robosztus célzási módszereit se tudjuk használni ilyenkor.

Ha új vásárlókra van szükségünk, biztosan szükség lesz Facebook hirdetésre is.

A Facebook hirdetések 3 szintje

A Facebook hirdetések elindításához először egy hirdetési fiókra van szükség. A hirdetési fiók elkülönül a Facebook oldaltól, így külön kell létrehozni. Ez a fiók fogja tartalmazni a fizetett hirdetéseket, itt lehet beállítani a számlázási adatokat és innen lehet letölteni a számlákat is később.

A Facebook hirdetési fiókon belül három szintet kell megismerni. Minden szinten más-más beállítási lehetőségek vannak és az elérhető beállítások attól függnek, hogy milyen opciókat választunk ki egy hierarchia fokkal feljebb. Sorrendben ezek a következők:

 1. Kampány (Campaign): a hirdetési cél meghatározására szolgáló szint. Beállítható például Márkaismertség, Forgalom (weboldal látogatás), Videómegtekintés, vagy a tényleges üzleti célhoz közelebb álló Konverzió típusú célok. Továbbá a kampányszintű költségkeretet is itt lehet beállítani.
 2. Hirdetéssorozat (Ad set): itt lehet beállítani a célközönséget, a megjelenés módját és helyét, valamint az ütemezést és a hirdetéssorozat költési limitet.
 3. Hirdetés (Ads): a kreatív tartalom megadására szolgáló szint. A Facebook hirdetés szöveget, a képeket, videót és Call-To-Action gombot is itt lehet kiválasztani. Gyakorlatilag itt adjuk meg, hogy a célközönség milyen üzenettel fog találkozni.

Egy kampányon belül több hirdetéssorozatot lehet megadni és hirdetéssorozatonként is több hirdetés jelenhet meg. Erre szükség is lesz a tesztelések során, hogy kiderüljön milyen kombináció működik jól.

A Facebook hirdetések kampány szintű beállításai

Egy új kampány létrehozásához először a zöld + Create gombra kell kattintani. A leírásunk a 2021 szeptemberi állapotát tükrözi a Facebook-nak, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a rendszert gyakran változtatják és a felület elrendezése is módosulhat a későbbiekben.

Ezután a felugró ablakban ki kell választani a célunkhoz leginkább illeszkedő Facebook hirdetés típust. Több kampánycél közül választhatunk.

Ismertség (Awareness):

 • Márkaismertség (Brand Awareness)
 • Elérés (Reach)

Megfontolás (Consideration):

 • Forgalom (Traffic)
 • Aktivitás (Engagement)
 • Alkalmazástelepítések (App Installs)
 • Videómegtekintés (Video Views)
 • Érdeklődőkeresés (Lead Generation)
 • Üzenetek (Messages)

Konverzió:

 • Konverziók (Conversions)
 • Katalógus értékesítés (Catalogue Sales)
 • Bolti forgalom (Store Traffic)

Cikkünk terjedelme sajnos nem teszi lehetővé, hogy minden Facebook hirdetés típust bemutassunk, de arra ösztönzünk mindenkit, hogy különösen a vállalkozása kezdeti szakaszában az üzleti célokhoz leginkább közel álló kampánycélt használja.

Remek dolog a márkaépítés, a videók népszerűsítése vagy a hozzászólások és megosztások elérése (Aktivitás), de ezek az eszközök nem fognak azonnali megtérülést hozni. A konverziós és katalógus alapú kampányok általában gyorsabb megtérülést tesznek lehetővé.

Webshop esetében szinte mindig a Katalógus értékesítés vagy a konverzió kampánycél lesz hatékony. Ha a vállalkozás célja, hogy ajánlatkéréseket szerezzen, általában a konverzió kampánycélt kell használni.

Sajnos ezekhez a kampánytípusokhoz sok – gyakran kódolással járó – beállítást is el kell végezni a weboldalon vagy a webshopon. A Facebook pixel, a konverziókövetés vagy a termékkatalógusok beállítása nálunk is senior PPC hirdetéskezelők feladata. Tehát, ha erre nincs lehetőség, elfogadható kompromisszum eleinte a Forgalom (Traffic) kampánytípus, de minél előbb érdemes átállni az adatalapú performance hirdetésekre.

Hirdetéssorozat beállítása

A hirdetéssorozat beállításai jelentik talán a legnagyobb kihívást. Az egyszerűség kedvéért egy forgalom típusú kampány lehetőségeit mutatjuk be. Ennél a kampánynál a célunk az, hogy a Facebook hirdetéssel a weboldalunkra vezessük a forgalmat.

Miért kell weboldal a Facebook hirdetésekhez?

Figyelemfelkeltés: a Facebook hirdetések célja, hogy a felhasználó figyelmét az általunk kínált termék vagy szolgáltatás irányába tereljük. Egy hirdetés viszont nem alkalmas arra, hogy részletesen tájékoztassuk, mivel nagyon limitált információmennyiséget tudunk közölni.

 1. Elköteleződés és meggyőzés: a weboldalunkon részletesen le tudjuk írni a szolgáltatás vagy termék tulajdonságait és előnyeit. A vásárlót itt tudjuk tájékoztatni arról is, hogy hogyan tudja igénybe venni az ajánlatunkat. Részletesebb leírást és útmutatót nyújthatunk, így meg tudjuk győzni arról, hogy minket válasszon. A weboldalnak tehát kiemelt szerepe van általában a Facebook hirdetések során, ezért érdemes megismerni a landing page készítés elveit is és egy megfelelő oldalon fogadni a látogatókat.
 2. Lezárás: a felhasználó tudtára kell adni, hogy mi a következő lépés, ha vásárolni szeretne. Ha egy ajánlatot kell bekérnie vagy időpontot foglalnia, akkor fel kell hívnunk a figyelmét erre egy jó Call-To-Action (cselekvésre felhívás) segítségével. Ha sikeres volt a kampány, kitölt egy űrlapot vagy kosárba rak egy terméket, így elértük a kitűzött konverziós célt.

A forgalom típusú Facebook kampány hirdetéssorozat beállításai

Első lépésként el kell nevezni a hirdetéssorozatot. Érdemes könnyen felismerhető nevet választani: például, ha budapesti 25-40 éves célközönséget célzunk, akkor ez is megjelenhet az elnevezésben. Minden hirdetéssorozatot úgy kell elnevezni, hogy később gyorsan át tudjuk tekinteni a kampányt.

Ezután be kell állítanunk, hogy hova akarjuk terelni a látogatókat. Esetünkben Website-ot választunk, tehát a weboldalra tereljük a forgalmat.

Következő lépésként meg kell adni a hirdetéssorozat ütemezését: mikor induljon, illetve opcionálisan a lezárást is megadhatjuk. Utóbbira akkor kell különösen figyelni, ha limitált ideig elérhető az ajánlatunk.

Ha szeretnénk egy-egy hirdetéssorozat költését kontrollálni, opcionálisan ezt is itt tudjuk beállítani. Erre tesztelésnél különösen érdemes figyelni, mert a rendszer hajlamos a költségkeretet egyenlőtlenül elosztani a hirdetéssorozatok között.

A következő lépés a célközönség beállítása, ami talán a legtrükkösebb feladat. Az a célunk, hogy egy ideális méretű, releváns célközönséget határozzunk meg. A költségkerethez kell igazítani a célközönség méretét, mivel túl szűk célközönség esetén túl gyakran fogják látni a hirdetésünket (vagy el se költi a rendszer a megadott költségkeretet), túl tág célközönség esetén pedig nehezebb elérni a kívánt hatást. Ebben segít nekünk szerencsére a Facebook az alábbi eszközzel:

Az alábbi célközönség meghatározási eszközöket kell mérlegelni összhangban a hirdetett termékkel vagy szolgáltatással:

 • Lokáció
 • Életkor
 • Nem
 • Demográfia, Érdeklődési kör és Felhasználói viselkedés
 • A felhasználók nyelve
 • További beállítások: kapcsolódás a Facebook oldalunkhoz (követnek-e már minket?)

Ezután az elhelyezés (Placement) kiválasztása következik. Itt érdemes előre gondolkodnunk, mivel a különböző elhelyezéseken más és más kreatívok tudnak jól működni. A Facebook, az Instagram, a Messenger és az Audience Network kategóriák különböző megjelenési típusaiból választhatunk.

Egy kampányon belül több hirdetéssorozatot is tesztelhetünk, de érdemes limitált számú tesztet indítani, mivel nem lesz elég adatunk például akkor, ha napi 1000 Ft költségkeret mellett 5 hirdetéssorozatot is tesztelni szeretnénk.

Tesztelési lehetőségek Facebook kampányokban

 • Egyrészt a célközönségeket tesztelhetjük: például szétbontva férfiakra és nőkre a hirdetést, majd eltérő kreatívokat alkalmazva a két célközönségnek.
 • Az elhelyezéseket is lehet tesztelni eltérő hirdetéssorozatokban: nem biztos, hogy minden felületen ugyanolyan jó eredményeket tudunk elérni. Bizonyos termékek jól fognak működni például a Messengeren, mások viszont egyáltalán nem. Sajnos nincs előre meghatározott recept.

Ha egy PPC szakértő havi többmillió forintot hirdet, egy idő után látni fogja előre, hogy várhatóan mi működik és mire nem érdemes költeni. Kezdő hirdetőként viszont nem lehet megspórolni a tanulópénzt.

Végül be kell állítanunk, hogy „Landoló oldal megtekintésre” szeretnénk-e optimalizálni. Erre akkor van lehetőségünk, ha a Facebook pixelt sikerült integrálni a weboldalra. Ennek hiányában nincs jobb lehetőségünk, mint a „Link Clicks” opciót választani. Profi hirdetésekhez viszont nem lehet megspórolni a pixel beállítást (a konverziókövetéshez hasonlóan).

Facebook hirdetések beállítása: az utolsó lépés

Az utolsó lépés a hirdetéskreatívok elkészítése, amit egy teljesen új panelen tudunk beállítani. Első lépésként itt is nevet kell adnunk a kreatívnak a hirdetéssorozathoz hasonlóan.

Ezután ki kell választani azt a Facebook oldalt, amelyiknek a nevében hirdetni szeretnénk. Ha Instagram elhelyezést is bejelöltünk korábban az elhelyezéseknél, akkor az Instagram profilunkat is itt tudjuk megadni (ehhez össze kell kötnünk a Facebook és Instagram profilunkat). Ez az oldal fog megjelenni a hirdetés felett.

A hirdetés beállítása során használhatunk egy korábbi posztot, de teljesen egyedi kreatívot is készíthetünk. Az egyszerűség kedvéért egy képet tartalmazó hirdetés beállításait írjuk le.

 • Először fel kell töltenünk egy képet a hirdetéshez. A hirdetésméretek gyakran változnak, ezért a Facebook súgójában érdemes megnézni az aktuális ajánlott méreteket. Nálunk ez a grafikus kollégák feladata, de némi képszerkesztői ismerettel el lehet készíteni a megfelelő variációkat.
 • Ezután a Facebook hirdetés szöveg következik: először az elsődleges szöveget (Primary text) kell megadni. Ez úgy fog kinézni, mintha egy poszt kép feletti szövegrészét írnánk meg.
 • A Címsor (Headline) a kép alatt megjelenő kiemelt szövegrész
 • A leírás (Desciption) a címsor alatt fog megjelenni kisebb méretben

Címsornak, leírásnak és elsődleges szövegnek több variációt is megadhatunk egy hirdetésen belül. A rendszer ezután rotálni fogja a variációkat és a legjobban teljesítőket fogja előnyben részesíteni.

Következő lépésként a céloldalt kell megadni, ahová a hirdetésre kattintó felhasználókat vezetni szeretnénk. Itt építhetünk úgynevezett UTM paramétereket is, ezzel támogatva a Google Analytics fiókunkat abban, hogy megfelelő helyre sorolja be a látogatókat.

Végül pedig ki kell választani egy jó Call-To-Action gombot, ami megfelelően leírja a célunkat. Felhívhatjuk az érdeklődőt például ajánlatkérésre, de használhatjuk a „További információ” (Learn More) gombot is.

Hirdetésből is több variációt adhatunk meg, így tesztelni lehet, hogy melyik üzenetre reagál jobban a célközönség. Itt is igaz azonban a kevesebb néha több szabály: nem lehet alacsony költségkerettel több tucat hirdetésvariációt tesztelni, mert nem lesz elég adatunk.

Utolsó lépés mielőtt elindítanánk a Facebook hirdetést (!)

A leírtak alapján talán nem tűnik annyira összetettnek egy hirdetés elindítása, reméljük sikerülni fog kipróbálni a rendszert. Viszont egy lépést minden hirdetőnek meg kell tennie mielőtt elindítaná az első Facebook hirdetését: tanulmányozni kell a Facebook hirdetési szabályzatát és megnézni, hogy biztosan összhangban van-e a kampány a tech óriás előírásaival.

Nem elég gyorsan átfutni, mert nagyon könnyű olyan hirdetést indítani, ami azonnal a hirdetési fiók letiltásához vezet. Ráadásul egy tiltott hirdetési fiók után nehéz lesz a vállalkozásnak újból hirdetni, így a későbbi sikereket is kockáztatjuk. A hirdetési szabályzat jelenleg itt érhető el: https://www.facebook.com/policies/ads/

Reméljük sikerült részletes bemutatónkkal hozzájárulni az első kampány elindításához, de ha inkább szakértőkre bíznád a Facebook hirdetések kezelését, írj nekünk bizalommal és segítünk a megtérülő Facebook marketing kialakításában!

Szerző: Nótin Szabolcs, online marketing szakértő, Marketing21 CEO