Gyakran Ismételt Kérdések

Marketing fogalmak és definíciók

Az online marketing anyanyelve az angol. A magyar nyelvbe bekerültek ugyan a magyarra fordított jelentései is a marketing szakszavaknak, de többségében mégis az angol megfelelőket használjuk. A szakszavak használata idehaza nem egységes, így könnyű elveszni a számtalan terminus technicus között.

1. A SEO jelentése

Angol rövidítés (Search Engine Optimization), magyarul keresőoptimalizálást jelent. Gyakorlatilag minden olyan tevékenységet magába foglal, aminek a célja, hogy egy weboldal a keresőmotorok (például Google) organikus találatai között előrébb kerüljön. Például: linképítés, gyakran keresett szavak optimális beépítése a tartalmakba, webes szabványok betartása, stb. További infó.

2. Mit jelent a SEM?

Angol rövidítés (Search Engine Marketing), magyarul keresőmarketing a jelentése. A SEM egy összefoglaló kifejezés, amibe beletartozik a SEO és a SEA (Search Engine Advertising) is. Időnként előfordul, hogy a keresőoldalak fizetett hirdetési szolgáltatásaira használják. Tovább.

3. A PPC fogalma

Angol szó (pay per click), jelentése kattintásonkénti fizetés. Az online hirdetések esetén elterjedt elszámolási rendszer, ami gyakran hatékonyabb a megjelenés-alapú elszámolásnál.

4. Az SMM fogalma

Angol rövidítés (Social Media Marketing), magyarul közösségi média marketingre lehet lefordítani. Minden olyan tevékenységet magába foglal, amikor a közösségi médiaoldalakat (például Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, TikTok, stb.) termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésére használunk. A közösségi médiaoldalak többsége lehetőséget biztosít – korlátozott eredményességgel – ingyenes szolgáltatások igénybevételére is, például céges profil létrehozására, azonban a nagyobb tömegek eléréséhez fizetett hirdetéseket kell használni. Tovább.

5. Az EDM jelentése

Angol rövidítés (Electronic direct marketing vagy email direct marketing), magyarul jelentése e-mail marketing. Minden olyan tevékenységet magába foglal, amikor termékek vagy szolgáltatások reklámozására elektronikus levelet küldünk. Az e-mail marketing alapja az ügyféladatbázis, ami tartalmazza az ügyfelek e-mail címét is. A közvetlen e-mail küldést a törvény országonként eltérően szabályozza, de általános elv, hogy magánemberek esetében a címzett előzetes beleegyezése szükséges ahhoz, hogy közvetlenül megkereshessük. Tovább.

6. Az online marketingterv

A marketing terv a vállalkozások egyik alapdokumentuma, gyakran része az üzleti tervnek. Az online marketingterv a marketingtervnek az a része, amikor internetes eszközökkel folytat a vállalkozás marketing tevékenységet. Az online marketingtervnek számos kérdésre választ kell adni: soha nem maradhat ki belőle a piackutatás, a marketing stratégia, a kivitelezési terv és a pénzügyi terv. Tovább

7. Mit értünk Display hirdetés alatt?

Ha a Display szót online marketinggel kapcsolatban használjuk, akkor vizuális (képi vagy videó) hirdetést értünk alatta. Gyakran utal a Google Display hálózatra a kifejezés, mivel a világ legnagyobb vizuális megjelenítési hálózata a Google kezében van és több mint 2 millió weboldalt tartalmaz. A Google Display hálózaton is a Google Ads fiókkal lehet hirdetni, hasonlóan a keresési hálózat hirdetéseihez (SEA). Tovább

8. Az e-commerce definíciója

Jelentése magyarul e-kereskedelem vagy elektronikus kereskedelem. A termékek és szolgáltatások elektronikus úton történő adás-vételét értjük alatta.

9. A webshop definíciója

Azokat az oldalakat nevezzük webshopnak, amelyek fő profilja a termékek és szolgáltatások árusítása. Magyarul számos további kifejezést is használunk szinonimaként, például webáruház, online bolt, online áruház, internetes bolt, internetes áruház, stb. Tovább

10. A content jelentése

Angol szó, jelentése: tartalom. Az online marketing kapcsán leginkább a weboldalakon elhelyezett szöveges, képi, videó és multimédia anyagokat értjük alatta. Az online világban minden a minőségi tartalomról szól, ezért nélkülözhetetlen része az eszköztárnak. Tovább

11. A webanalitika fogalma 

Régebben elterjedt volt a webstatisztika kifejezés is. A honlapok és közösségi médiaoldalak teljesítményének mérésére használjuk a fogalmat a Marketing21-nél. Az online világban rendkívül részletes statisztikákat lehet készíteni a marketingtevékenységről. Tovább

12. Mit jelent a lead generálás?

A lead generálás az értékesítési folyamat része. Lead-nek nevezzük azt a személyt, aki valamilyen mértékben érdeklődik az adott cég terméke vagy szolgáltatása iránt, valamint a kommunikáció is elindult közte és a vállalkozás között. A lead generálás tehát az a tevékenység, amikor a potenciális vásárlóból lead-et formál az értékesítési folyamat. Számos lehetőség van erre, sokan ingyen letölthető tanulmányokat, mások ingyenes konzultációt vagy képzést kínálnak. Minden esetben az a cél, hogy a potenciális vásárló elinduljon az értékesítési folyamaton. Az ingyenes online marketingfelmérés szolgáltatásunk segít kideríteni, hogy neked hogyan érdemes belevágni a lead generálásba: Tovább.

13. A ROI jelentése és felhasználása a digitális marketingben

Angol rövidítés (Return on Investment), jelentése befektetésarányos megtérülés. A következő képlettel számítható ki: (bevétel – eladott áruk költsége) / (eladott áruk költsége). Általában százalékos formában használjuk. A digitális marketingben is gyakori kifejezés, mivel a marketingköltségeket is beleszámítva az eladott áruk költségébe kiszámolható, hogy megéri-e az adott marketingeszközre költeni.

Ha egy vállalkozás termékének ára 100.000 Ft, előállítási költsége termékenként 50.000 Ft és a cég célja, hogy az értékesítésekkel 30% ROI-t érjen el, kiszámolható a maximálisan marketingre fordítható költség (x).

[100.000 – (50.000 + x)] / (50.000 + x) = 0,3  ->  x=26.923

14. A keresési kifejezés és a kulcsszó Google Ads-ben

A kulcsszavak azok a kifejezések, amelyeket a hirdető megad a Google Ads-ben. Ezek azok a szavak, szóösszetételek, amelyek relevánsak a hirdetésre vonatkozóan. A keresési kifejezés ezzel szemben az a szó, amit az interneten böngésző felhasználók valóban be is ütnek a kereséskor. Egy-egy kulcsszóhoz rendelt hirdetés több keresési kifejezésnél is megjelenhet attól függően, hogy milyen egyezési típust állít be a hirdetéskezelő. Például: általános egyezés, kifejezés egyezés vagy pontos egyezés.

15. Mit jelent a CPC?

Angol rövidítés (cost per click). A webanalitikában és az online marketingben gyakran használt kifejezés. Magyarul kattintásonkénti költségnek fordítható. A Google Ads, a Meta és a TikTok hirdetéskezelőben is láthatjuk ezt az adatot, jelentése az átlagos összeg, amennyit a hirdetésre kattintásért fizet a hirdető.

16. A CPM jelentése

Angol rövidítés (cost-per-thousand impressions). Az ezer megjelenítésenkénti költséget nevezzük CPM-nek. Ugyan a CPC költségeket gyakrabban figyeljük, de sokan preferálják továbbra is a megjelenítéshez kapcsolt árképzést. Például a brandépítő kampányoknál – ahol nem szükséges egy külső oldalra irányítani a fogyasztót, hiszen az üzenetet már a hirdetés is átadta – előszeretettel használjuk KPI mutatószámként is.

17. Mi az a konverzió?

A konverzió is egy angol szó magyarosításából származik (conversion). Egy honlap esetében azt tekintjük konverziónak, ha a látogató végrehajt egy olyan műveletet, ami az üzleti cél szempontjából hasznos. A honlap célja alapján többféle konverzió is elképzelhető: például egy lead generálás, online vásárlás, vagy egy beágyazott videó megtekintése is tekinthető konverziónak. PPC és webanalitika csapatunk az üzleti célokat figyelembe véve állítja be a szükséges konverziós eseményeket a mérésekben.

18. Mit mér a CPA és a PPA?

A CPA angol rövidítés, amely több szóösszetételt is jelenthet: "cost per acquisition", "cost per conversion", "cost per action". Magyarul szintén többféle módon használható: konverzió alapú, vagy cselekvéshez kötött árazási stratégiának is nevezik. A PPA (pay per action) jelentése gyakorlatilag megegyezik a CPA-val. Rendszerenként és hirdetési megoldásonként eltér, hogy melyik elnevezést preferálják.

Gyakorlatilag azt a költséget jelenti, ami egy bizonyos konverziós cél (például vásárlás egy webshopon vagy egy ajánlatkérés leadása) eléréséhez szükséges. Rendkívül hasznos mutatószám, amelyet elsősorban akkor használunk, ha lead generáló vagy toborzó kampányokat kezelünk. Megmutatja, hogy mennyibe kerül egy új ajánlatkérő vagy állásjelentkező megszerzése.

Website by Marketing21