A webanalitika célja, a Google Analytics erősségei

Webanalitika alatt az internethasználat során keletkező adatok gyűjtését, mérését és jelentések készítését értjük. Az elemzés és értékelés  pedig szervezés része minden fejlesztési folyamatnak. Az értékesítés és a marketing esetében pedig különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a pontos adatokra. Webanalitika nélkül nem lennénk tisztában olyan alapvető kérdésekkel, hogy mennyien látogatták meg a weboldalunkat, hányan kattintottak rá a hirdetésünkre, mekkora volt a konverziós arány, vagy hány oldallátogatót sikerült rávenni arra, hogy vásároljon egy termékből. A Marketing21 a Google Analytics szolgáltatásait kínálja ügyfeleinek: az Analytics remekül integrálható a többi marketingeszközhöz, valamint teljes körű elemzési adatok és riportok készíthetőek segítségével.

Felkeltette érdeklődését a webanalitika és a látogatottság mérés?

Kérjen ajánlatot webanalitika riportok készítésére!

Webanalitika I - honlapfejlesztés folyamata - Marketing21

Az adatmérés és a fejlesztési folyamat

A fejlesztési folyamat első lépése mindig a cél meghatározása (konverziós cél), majd az ahhoz vezető út aprólékos megtervezése. Előzetesen nem lehet mindent számításba venni, így a marketingtevékenységbe egy állandó értékelési és fejlesztési folyamatot kell beépíteni. A Google Analytics testre szabható, részletes adatokkal támogatja az elemzést. Az adatok rendszerezésével pedig kideríthető, hogy mely kampányaink voltak sikeresek és hol kell finomhangolni az online értékesítési gépezetet. A marketingköltségeket az adatok alapján optimalizálni lehet és a nagyobb megtérülést biztosító reklámokra lehet összpontosítani.

Néhány példa a hihetetlen mennyiségű adatra, amit a Google Analytics és más webanalitika eszközök nyújtanak

 • Látogatók földrajzi helyzete
 • Vásárlók életkora, neme
 • Látogatók érdeklődési körei
 • A honlapmegtekintéshez használt eszközök (mobil-pc-tablet)
 • Sikeres és sikertelen konverzió okainak vizsgálata
 • A kurzormozgások lekövetésével kideríthető, hogy mi keltette fel a látogatók figyelmét a weblapunkon
 • Honnan és melyik reklámeszköznek köszönhetően érkeztek a látogatók a honlapra (például hányan érkeznek a Facebook reklámra kattintva és hányan az AdWords hirdetésnek köszönhetően)
 • Mennyibe került egy vásárló megszerzése és mennyi profitot hoz egy átlagos megrendelés
 • A látogatók mennyi időt töltöttek az oldalon
 • Milyen napokon és napszakban böngésznek a legtöbben
 • Milyen eszközökön és mely oldalakon marad el a felhasználói élmény a fogyasztói elvárásoktól

Miért érdemes minden weblaptulajdonosnak használnia a Google Analytics programot?

A marketingesek soha nem voltak még ennyire könnyű helyzetben, mint a digitális korban. Az online marketingben majdnem minden mérhető. Egy-egy megfelelően integrált és beállított elemzési program – mint a Google Analytics – rengeteget információt elárul a weblapunk látogatóiról és a konverzióhoz vezető folyamat egyes állomásairól. Az adatok rendszerezésével kideríthető, hogy mely kampányaink voltak sikeresek és hol kell finomhangolni a gépezetet.

Egy jól kiépített elemzési rendszer segíthet eldönteni például, hogy a Display, a közösségi média, az Adwords keresőmarketing vagy valamelyik másik kampányba érdemes pénzt fektetni.

Felkeltette érdeklődését a webanalitika és a látogatottság mérés?

Kérjen ajánlatot riportok készítésére!