Ha megnézünk egy weboldalt, ma már egyre ritkábban találkozunk saját készítésű fotókkal. A különböző képkereső platformok használata ezzel párhuzamosan egyre növekszik. Ez érthető, hiszen nem minden vállalkozásnak van fotósa, de ugyanazt az unalmas stock fotót sem szeretnénk minden helyen használni. Szerencsére van számos képkereső oldal, ahol jogtiszta képek széles választékával találkozhatunk, ráadásul ingyen.

Ingyenes fotók utáni kutatással hosszú órákat is el lehet tölteni, és korántsem biztos, hogy megtalálod a megfelelő oldalt. Ezért bejegyzésünkben bemutatjuk a top képkeresőket, hogy te is változatos és igényes tartalmakkal színesítsd a weboldalad.

Ingyenes képkereső oldalak

A képkereső oldalak szerepe

Legyen szó digitális marketingről vagy egyéb médiatartalom készítésről, a fizetős és ingyenes fotók használata segít a vizualizációban, így látogatóink könnyebben fognak emlékezni az üzenetre. Minél változatosabb képek díszítik az oldalunkat, annál izgalmasabb lesz az érdeklődők számára is, és annál nagyobb a valószínűsége a későbbi vásárlásnak.

Ezeknek a szempontoknak feleljen meg a feltöltött fotó

Ha igényes fotót szeretnénk feltölteni weboldalunkra, akkor szerencsére nincs olyan nehéz dolgunk, mivel több olyan weboldalt is találhatunk, amik összegyűjtötték a stock fotókat különböző témakörökben. Általában kulcsszó vagy kategória alapján megtalálhatjuk azt, amire éppen szükségünk van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindegy mit töltünk le ezekről az oldalakról.

Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a képek kiválasztása során:

  • A kiválasztott kép stílusa feleljen meg a weboldalunk megjelenésének
  • A kép felbontása legyen kellően nagy méretű
  • Minden esetben jogtiszta képeket használjunk
  • Figyeljünk oda, hogy a kép szabadon felhasználható és kereskedelmi célra használható legyen
  • Szükség esetén grafikai munkára is legyen alkalmas
  • Ellenőrizzük, hogy a megfelelő Creative Commons besorolásban legyen, ha ingyenes képet keresünk

Hol találunk megfelelő fotókat?

Léteznek fizetős és ingyenes képkeresők is. Ezeket az ügynökségeket szokták „stock oldalaknak” nevezni. Egy-egy oldal tilthatja és engedélyezheti is a kereskedelmi célú felhasználást. Vannak alkotások, amelyeket egyszeri díj ellenében tudunk megvásárolni, más oldalaknál fizetős a regisztráció vagy folyamatos előfizetés szükséges. A továbbiakban a 12 legnagyobb gyűjteményt mutatjuk be, ahol ingyenes fotók is találhatók.

Íme a TOP 12 képkereső

Burst - Stock fotó weboldal, képkereső

Burst

A Burst egy ingyenes stockfotó oldal, ami több ezer nagy felbontású képet tartalmaz. Csapatunk kifejezetten kedveli ezt az oldalt, mivel minden héten új fotókat adnak hozzá. Ezek szabadon felhasználhatók kereskedelmi vagy személyes célra egyaránt.

Az oldalon található keresővel kulcsszó vagy népszerű kategória alapján találhatsz képeket.

Pixabay képkereső oldal - Ingyenes stock fotó weboldal

Pixabay

A legtöbb beállítható szűrőfeltétellel talán a Pixabay rendelkezik. Nem csak képekre és videókra kereshetünk ugyanis hanghatásokra, GIF-ekre, sőt még vektorokra is. A hátrányai közé tartozik, hogy viszonylag kevés kategória áll rendelkezésünkre, a választható kulcsszavak is inkább szezonális javaslatok.

Unsplash - Ingyenes stock fotó weboldal

Unsplash

Az Unsplash egyik előnye, hogy nem csak kulcsszavakra kereshetünk, hanem kategóriákra is. Ez alapján rászűrhetünk természetképekre, ételfotókra vagy akár divatra. Vannak éles és zajmentes képek, de akadnak művészi szempontból kreatívabb mesterművek is. A hátránya viszont az lehet, hogy a felület nem érhető el magyar nyelven.

Pexels - Ingyenes képkereső és fotó weboldal

Pexels

Az ingyenes fotók talán egyik legszélesebb kínálatát a Pexels nyújtja. Érdekessége, hogy 2019-ben felvásárolta az online szerkesztő, a Canva. A „Válogatás” menüpontban megtekinthetjük a legnépszerűbb kereséseket és ranglistákat, ami megkönnyítheti számunkra a választást. A negatív oldala az, hogy a képek túlságosan populárisak és kevésbé egyediek.

Canva - Online képszerkesztő program képkereső funkcióval

Canva

A Canva az egyik legnépszerűbb online szerkesztő program, amelyet gyakran használnak a tartalommarketingben. Már az ingyenes regisztráció is számtalan képszerkesztési lehetőséget biztosít. Gazdag gyűjteményében pedig igazán minőségi alkotásokat is találhatunk.

Shutterstock - Stock weboldal

Shutterstock

A Shutterstock a licencelt stock képek, vektorok, illusztrációk és zenék vezető gyűjtőoldala világszerte. Több, mint egymillió alkotóból álló közösséggel rendelkezik, és minden nap több ezer kreatív eszközzel bővül. Könyvtára több mint 300 millió stock képet tartalmaz.

Freepik - ingyenes képkereső weboldal prémium funkciókkal

Freepik

A Freepik egy nagyszerű képkereső olyanok számára, akik professzionális Photoshop-sablonokat keresnek. Az oldal több mint négymillió elemet tartalmaz, a vektoroktól az illusztrációkig. A Freepik képeinek kereskedelmi vagy személyes használatra való felhasználásához forrásmegjelölés szükséges előfizetés hiányában.

ISO Republic - Ingyenes stock fotó weboldal

ISO Republic

Az ISO Republic egy független webhely, amely nagy felbontású, Creative Commons licenccel rendelkező fényképeket és videókat gyűjt. Folyamatosan bővülő könyvtárral rendelkezik, több mint 6000 kreatív fotóval, személyes és kereskedelmi használatra ingyenes, forrásmegjelölés nem szükséges.

New Old Stock - Ingyenes stock fotó weboldal

New Old Stock

Ha igazán különleges, vintage fotókat keresel a projekthez, akkor ez lesz a te oldalad.  Bár ez a stockfotós oldal már nem ad hozzá aktívan új képeket, továbbra is böngészhetsz és letölthetsz régi fényképeket a Flickr Commons listán szereplő nyilvános archívumokból. A New England-i aranybányászattól a 70-es évek NASA-ig és még sok minden másról készült fotókat találhatsz.

Adobe Stock képkeresője

Adobe Stock

Az Adobe Stock prémium fotóiról és magas árcédulájáról ismert. De tudtad, hogy ingyenes képeket és videókat is találsz? Tartalmaikat személyes és kereskedelmi célra is felhasználhatod.

Foodiesfeed - Ingyenes ételfotós stock weboldal

Foodiesfeed

Ez a legjobb ingyenes ételfotós stock oldala. Több mint 1700 fénykép között tudsz keresni. A Foodiesfeed tökéletes minden étellel kapcsolatos oldalhoz. Jó minőségű fényképeket kereshetsz, ráadásul kereskedelmi használatra ingyenes képeket is biztosít.

Pikwizard - Ingyenes stock képkereső weboldal

Pikwizard

Ezen az oldalon több mint egymillió jogdíjmentes kép közül böngészhetsz. Nincs szükség forrásmegjelölésre, sőt ingyenes háttérképeket is kínál, amelyekkel kiemelheted weboldalad vagy blogod.

Természetesen egy ilyen lista se lehet teljes, és fontos, hogy minden oldalnak egyediek a licensz feltételei. Mielőtt bármelyiket használni kezdenéd, át kell tanulmányozni az ÁSZF-et.

Ha pedig segítségre van szükséged ahhoz, hogy a weboldalad tartalma egyedi legyen, és valóban sok látogatót vonzzon, akkor keress minket bizalommal!

Szerző: Bondici Bea, content marketing szakértő